Nyheter

UKRAINA OG RUSSLAND: Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at den russiske styrkeoppbyggingen rundt Ukraina er bekymringsfull.

Utenriksministeren om russisk styrkeoppbygging i Ukraina: – Bekymringsfull

Den spente situasjonen mellom landene får stor oppmerksomhet. Etterretningstjenesten anslår at det er rundt 100.000 russiske soldater på grensa.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den russiske styrkeoppbyggingen rundt Ukraina er bekymringsfull, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norge følger situasjonen nøye og er i tett kontakt med Nato-allierte. Russland må vise ansvar og senke spenningsnivået ved å redusere sitt militære nærvær. Det er positivt at Ukraina utviser tilbakeholdenhet, fortsetter Huitfeldt.

Den spente situasjonen på grensa mellom Ukraina og Russland får stor oppmerksomhet og Nato ber blant annet russerne om å roe ned situasjonen.

Slår alarm

Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes sier til TV 2 at Russland har styrket sin tilstedeværelse.

– Det er cirka 100.000 styrker støttet med avanserte og tunge våpen, luftvern og en del kystforsvarskapasiteter som ligger rundt Ukraina, sier Stensønes til TV 2.

Les mer: Storbritannia advarer Russland mot å angripe Ukraina

– Det er så alvorlig at det kan, og jeg understreker kan, lede til en krig i Ukraina av et relativt solid omfang. Det trenger ikke å gjøre det, det er avhengig av hvilke vurderinger Russland gjør etter hvert som tiden går, sier han.

Advarer om kupplaner

Ifølge Ukrainas president Volodymyr Zelensky skal myndighetene ha avdekket planer om kuppforsøk der russere skal være involvert. Kuppforsøket skulle angivelig funnet sted neste uke. Dette kom frem under en pressekonferanse på fredag.

Han rettet ikke kuppanklager direkte mot russiske myndigheter. Regjeringen i Moskva rykket likevel raskt ut og sa at de ikke har planer om å delta i noe slikt.

Samtidig snakket Zelenskyj på pressekonferansen om risikoen knyttet til russisk militær opptrapping.

Les mer: FFI-forsker utelukker ikke russisk angrep på Ukraina

– Vi har full kontroll over grensene våre og er fullt forberedt på en eventuell eskalering, sa han.

– Vi vil møte utfordringer, ikke bare fra Russland og en mulig eskalering av konflikten. Vi har store interne utfordringer, sa Zelenskyj fredag og viste til informasjonen han skal ha mottatt om et mulig kuppforsøk 1. eller 2. desember.

Powered by Labrador CMS