Nyheter

ØKT BEREDSKAP: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier at Norge følger ekstra govt med i nord.
ØKT BEREDSKAP: Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sier at Norge følger ekstra govt med i nord.

Enoksen: Kan være aktuelt å bidra med ytterligere styrker til Nato

I tråd med Natos rutiner har forsvarssjefen iverksatt tiltak for å styrke beredskapen, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland invasjon av Ukraina kan føre til at Norge sender flere soldater for å bidra i Nato-operasjoner. Det sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi må ta en selvstendig vurdering på om vi skal bidra med ytterligere styrker. Den henvendelsen har ennå ikke kommet, men vi er beredt hvis den skulle kommer, sier Enoksen.

Norge har allerede rundt 150 soldater i Nato-operasjonen Enhanced Forward Presence i Litauen. I neste uke reiser 50-60 nye soldater for å forsterke det norske bidraget.

På dagens pressekonferanse slo de tre ministerne hardt ned på Russlands invasjon av Ukraina.
På dagens pressekonferanse slo de tre ministerne hardt ned på Russlands invasjon av Ukraina.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kommenterte også det russiske angrepet på Ukraina under en pressekonferansen.

– I tråd med Natos rutiner, som er godt innarbeidet, har forsvarssjefen iverksatt planlagte tiltak, for å styrke Forsvarets årvåkenhet og beredskap. Dette er det gode planer for, sa Støre.

Norge støtter med humanitær, politisk og økonomisk støtte, sa Støre. Nødhjelpen til Ukraina økes med 200 millioner kroner.

– Vi ser ingen forhøyet militær aktivitet i våre nærområder, sa han, og viste til at mange blir redde i en slik situasjon som den man ser nå.

Støre viste til at Ukraina ikke er del av Nato, derfor utløses ikke det kollektive forsvaret dersom en alliert angripes. Likevel sier han at mange europeiske land er tydelige på at brudd på folkeretten må få reaksjoner.

Statsministerens pressekonferansen om Russlands angrep på Ukraina.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen sa fra Støres side at norsk forsvar følger ekstra godt med i nord.

– Vi har økt beredskap på noen områder, uten at jeg vil gå nærmere inn på hva det er.

Les også: Norsk forsvarsattaché: – Vi går fem på hele tiden

Både Nato og Norge har planlagte tiltak for denne typen situasjoner. Enoksen sier til Forsvarets forum at et tiltak kan være å sette norske styrker under Natos kommando, men det er noe Norge vil ta stilling til om en det kommer en forespørsel.

Støre sa på pressekonferansen at Norge vil slutte seg til sanksjoner mot Russland sammen med EU, og at det ikke er aktuelt for Norge å innføre sanksjoner på egenhånd. Russiske styrker angrep også Ukraina fra Hviterussland. Dersom EU vedtar sanksjoner mot Hviterussland, i tillegg til Russland, kommer Norge til å gjøre det samme.

– Det spørsmålet vil helt klart bli vurdert av våre EU-partnere, og da vil Norge slutte seg til.

Powered by Labrador CMS