Nyheter

KRISEMØTE: Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier etter krisemøte at eksplosjonen sannsynligvis var forårsaket av ukrainsk rakett.

Stoltenberg etter krisemøte i Nato:
– Russland må bære det fulle ansvaret

– Det er ikke Ukrainas feil, sier generalsekretæren. Sannsynligvis var eksplosjonen en ukrainsk luftvernrakett brukt for å skyte ned russiske raketter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretær Jens Stoltenberg informerer etter krisemøte blant Nato-landenes ambassadører at det ikke er noen indikasjoner på at eksplosjonen er et resultat av et bevisst angrep.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Våre innledende analyser tyder på at dette kan ha vært en ukrainsk missil skutt opp for å beskytte ukrainsk territorium, sa Stoltenberg under pressekonferansen onsdag.

– La meg være tydelig: Dette er ikke Ukrainas skyld, Russland må bære det fulle ansvaret mens de fortsetter med sin ulovlige krig, legger han til.

Stoltenberg uttrykker videre alliansens dypeste kondolanser for de to som mistet livet da missilet traff.

– Potensielt alvorlig hendelse

Tidligere møtte Forsvarets forum forsvarsminister Bjørn Aril Gram i anledning dåp av KV Jan Mayen. Til forum sier han at de har hatt løpende oppdatering om hendelsen hele veien.

– Dette er en potensielt alvorlig hendelse. Vi må få klarhet i det som har skjedd.

Er det noe Norge kan bidra med i Polen nå?

– Det er for tidlig for meg å si, men det blir sikkert diskutert i Nato-samarbeidet som Norge er en del av.

Har du vært i kontakt med noen polske kolleger etter raketthendelsen i går?

– Nei, jeg har vært ute og seilt nå, men det er god dialog i Alliansen, sier Gram til Forsvarets forum om bord på KV Andenes før KV Jan Mayen dåpen.

Krisemøte

Polen har hevet den militære beredskapen i hele landet etter at et missil traff landsbyen Przewodów som ligger drøyt seks kilometer fra grensa til Ukraina. To personer omkom som følge av nedslaget.

Det ble så informert om at Nato-landenes ambassadører skulle samles til et krisemøte onsdag morgen. Stoltenberg ledet møte.

Vurderer å utløse artikkel 4

Polen har i etterkant av hendelsen vurdert å utløse Nato-paktens artikkel 4, som sier at Nato-landene skal rådslå med hverandre når sikkerheten til et av landene er truet. Dette har Polen foreløpig ikke bedt om, opplyser en Nato-kilde til NTB onsdag formiddag.

Polens president Andrzej Duda sier at rakettangrepet som traff Polen tirsdag kveld, trolig var en ulykke og at det ikke var et bevisst angrep mot Polen.

Duda kom sent tirsdag kveld med forsiktige antydninger om at det kunne være snakk om en russisk rakett, men onsdag formiddag sier han at det sannsynligvis var en ukrainsk rakett, og at det ikke foreligger noen foreløpige beviser for at den ble avfyrt fra Russland.

Lover full støtte

I en felles uttalelse tidlig onsdag morgen unngår lederne å bruke ordene angrep og rakett.

– Vi diskuterte eksplosjonen som fant sted i den østlige delen av Polen i nærheten av grensen til Ukraina. Vi tilbyr vår fulle støtte og assistanse til Polens pågående etterforskning. Vi er enige om å være i tett kontakt for å avgjøre hva som er passende tiltak mens etterforskningen pågår, heter det i uttalelsen.

Lederne fordømmer samtidig «de barbariske rakettangrepene som Russland gjennomførte mot ukrainske byer og sivil infrastruktur tirsdag».

Polsk UD har tidligere hevdet at eksplosjonen i landsbyen Przewodów skyldtes en russisk rakett, men dette er blitt nedtonet av blant annet USAs president Joe Biden, som antyder at det kan dreie seg om en rakett som Ukraina avfyrte for å beskytte seg mot russiske raketter.

Vesten nærmer seg verdenskrig

Russlands tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev hevder at Vesten er i ferd med å nære seg en verdenskrig.

I en Twitter-melding onsdag anklager han Vesten for å ha innledet en hybridkrig mot Russland etter eksplosjonen som rammet en polsk landsby tirsdag kveld.

Mens polsk UD har hevdet at eksplosjonen skyldtes en russisk rakett, antyder Medvedev at Ukraina sto bak eksplosjonen som drepte to personer.

– Episoden med det ukrainsk-påståtte «rakettangrepet» på en polsk bondegård beviser bare én ting. Nemlig at Vesten ved å føre en hybridkrig mot Russland rykker nærmere en verdenskrig, skriver Medvedev.

Hybridkrig innebærer at en konflikt er en blanding av konvensjonelle militære operasjoner og virkemidler som cyberangrep, sabotasje og påvirkningsoperasjoner.

Powered by Labrador CMS