Nyheter

SKYTEØVELSE: En amerikansk M1A2 Abrams stridsvogn fotografert i USA i 2019.
SKYTEØVELSE: En amerikansk M1A2 Abrams stridsvogn fotografert i USA i 2019.

Polen og Romania samkjører sine styrker

De to allierte landene skaffer seg lignende materiell for å styrke Natos østflanke, ifølge Polens forsvarsdepartement.

Publisert Sist oppdatert

Polen og Romania har nå fokus på interoperabilitet, skriver Polens forsvarsdepartement i en pressemelding.

– Vi styrker våre forsvar gjennom modernisering. I den sammenheng kjøper vi utstyr med vesentlige likheter, eller til og med identisk materiell, sa Polens visestatsminister Mariusz Blaszczak på et møte i București med ministre fra Romanias regjering tirsdag.

Romania har nylig kjøpt inn F-16, mens Polen har brukt flytypen i nesten 20 år. Det gir gode muligheter for felles øvelser, sto det videre i pressemeldingen. Imidlertid får Polen sine første F-35 neste år.

Når det gjelder bakkestyrker har de to landene også mye av det samme materiellet: Begge land har bestilt rakettartilleriet HIMARS og luftvern-missilsystemet Patriot, samt stridsvogner av typen Abrams, ifølge pressemeldingen.

Polen har en støttefunksjon i Nato-oppdraget i Romania, som blant annet skal sørge for sikkerheten til Natos flanker i øst og sør.

– Situasjonen i Ukraina, bilateralt militært samarbeid, prioritert modernisering av begge lands militære styrker, så vel som øvelser på Natos østflanke, ble diskutert på møtet, skriver det polske forsvarsdepartementet.

I 2021 ga det rumenske parlamentet grønt lys til en anskaffelse av 32 norske F-16 jagerfly som Norge har hatt i 40 år, skrev regjeringen i en pressemelding.

Forsvarets forum har tidligere omtalt salg av norske F-16 til Romania.

Powered by Labrador CMS