Nyheter

SKYTEØVELSE: En amerikansk M1A2 Abrams stridsvogn fotografert i USA i 2019.

Polen og Romania samkjører sine styrker

De to allierte landene skaffer seg lignende materiell for å styrke Natos østflanke, ifølge Polens forsvarsdepartement.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polen og Romania har nå fokus på interoperabilitet, skriver Polens forsvarsdepartement i en pressemelding.

– Vi styrker våre forsvar gjennom modernisering. I den sammenheng kjøper vi utstyr med vesentlige likheter, eller til og med identisk materiell, sa Polens visestatsminister Mariusz Blaszczak på et møte i București med ministre fra Romanias regjering tirsdag.

Romania har nylig kjøpt inn F-16, mens Polen har brukt flytypen i nesten 20 år. Det gir gode muligheter for felles øvelser, sto det videre i pressemeldingen. Imidlertid får Polen sine første F-35 neste år.

Når det gjelder bakkestyrker har de to landene også mye av det samme materiellet: Begge land har bestilt rakettartilleriet HIMARS og luftvern-missilsystemet Patriot, samt stridsvogner av typen Abrams, ifølge pressemeldingen.

Polen har en støttefunksjon i Nato-oppdraget i Romania, som blant annet skal sørge for sikkerheten til Natos flanker i øst og sør.

– Situasjonen i Ukraina, bilateralt militært samarbeid, prioritert modernisering av begge lands militære styrker, så vel som øvelser på Natos østflanke, ble diskutert på møtet, skriver det polske forsvarsdepartementet.

I 2021 ga det rumenske parlamentet grønt lys til en anskaffelse av 32 norske F-16 jagerfly som Norge har hatt i 40 år, skrev regjeringen i en pressemelding.

Forsvarets forum har tidligere omtalt salg av norske F-16 til Romania.

Powered by Labrador CMS