Morgendrillen

VERNEPLIKTIG: Mari Nergård søkte på stillingen som vernepliktig jurist etter fullført jusstudium.
VERNEPLIKTIG: Mari Nergård søkte på stillingen som vernepliktig jurist etter fullført jusstudium.

For jurist Mari Negård var livet i uniform et kultursjokk i seg selv

Når hun nå er sivilt ansatt som juridisk rådgiver for Forsvarets fellestjenester (FFT), er det feltstøvlene hun savner mest fra livet som vernepliktig jurist.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Mari Negård

Alder: 26

Yrke: Jurist/rådgiver. Tidligere militærjurist av løytnant grad.

Sted: Akershus festning.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg blir vekket av samboeren min med (de uironiske) ordene «rise and shine», til nytraktet kaffe når han drar på jobb klokka 06.00.

Hva er det første du gjør?

– Kaffekoppen drikkes i halvørska på badet mens jeg gjør meg klar for dagen. Hvis jeg skal trene er det rett i tightsen og hvis ikke er det rett i dusjen.

Når starter arbeidet?

– Jeg begynner et sted mellom 08.00 og 09.00, alt ettersom om dagen startet i tights eller ikke.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler slår pensko sju av sju dager i uka, men det tar seg dessverre ikke så godt ut til sivil bekledning. Feltstøvlene er nok det jeg savner mest med livet i uniform!

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Pumpe jern og løpe (halv)maraton! Jeg er glad i variasjon og vil gjerne ha det beste fra begge verdener.

Beste triks for velferd på øvelse?

– En liten sjokolade i hver lomme er helt gull når dagene blir lange! Fotposer må heller aldri undervurderes. Jeg håper fortsatt at etterlysningen fra depotet etter mine aldri kommer, hehe.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

AKADEMIKER: Negård har vært vernepliktig jurist. I dag er hun fortsatt jurist i Forsvaret, men sivilt ansatt.
AKADEMIKER: Negård har vært vernepliktig jurist. I dag er hun fortsatt jurist i Forsvaret, men sivilt ansatt.

– For en akademiker som meg luktet det kulturkrasj allerede da innkallingen til tjeneste som vernepliktig jurist ramlet ned i postkassa. Jeg hadde riktignok søkt stillingen, men livet i uniform var noe helt nytt på alle måter.

– Etter å ha levd et liv med total kontroll over egen hverdag, var det overveldende å miste all kontroll. Kritiske blikk og mange «ja, men..?» fra undertegnede, ble allikevel fort erstattet av en lojal soldat som lærte seg å ta ordre.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg ville aller helst delt en pose FR med den fine gjengen jeg var i rekrutten med! Alle kulturkrasjopplevesene la til rette for et helt unikt samhold, og jeg har fått venner for livet (som har stående invitasjon på pizza, ikke FR …)!

Smartklokke – yay or nay?

– Smartklokke til trening er yay. Ellers er jeg ikke veldig fan. I en hverdag med mye skjerm både på jobb og ellers, trenger jeg ikke å få varsler servert på håndleddet også.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Vi ivaretar rollen som forsvarsledelsens rådgiver innen intern regelproduksjon i Forsvaret, og gir juridisk rådgivning innen et bredt spekter av fagområder til avdelingene og staben i Forsvarets fellestjenester (FFT).

– Dette innebærer også at vi forvalter FOBID. I en periode med en del vakanser stiller dette ekstra krav til oss som seksjon. Utfordringen vår er å nå ut til Forsvarets kriker og kroker med budskapet vårt. Regelverk høres kanskje ut som tørre saker, men vi er helt avhengig av velfungerende interne regelverk i en organisasjon som Forsvaret.

– For Forsvaret generelt kan det virke som at utfordringene står i kø. Uansett hvor flåsete det kan høres ut og hvor oppbrukt begrepet er, så er det i motbakke det går oppover.

– Jeg mener at Forsvaret må utnytte denne muligheten til å lytte til kritikken og bruke denne konstruktivt for å etablere bedre rutiner. Dette gjelder ikke kun på varslingsfronten, men over hele linja. Arbeidet med dette er allerede godt i gang, men det starter hos hver enkelt av oss. Hvordan vil vi at fremtidens forsvar skal se ut?

Powered by Labrador CMS