Morgendrillen

VETERAN: Kristoffer Egeberg har lang fartstid i Forsvaret og har blant annet tjenestegjort i Bosnia og Afghanistan.
VETERAN: Kristoffer Egeberg har lang fartstid i Forsvaret og har blant annet tjenestegjort i Bosnia og Afghanistan.

Faktisk-redaktøren ble tilbudt en Dragunov skarpskytterrifle fra en russisk kollega

Kristoffer Egeberg gir gjerne feltrasjonen sin til dronning Elizabeth II i bytte med en prat.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Kristoffer Egeberg

Alder: 46

Yrke: Redaktør

Sted: Faktisk.no

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Ruller ut av senga til mobilreveljen 06.20, i håp om at jeg har kommet til sans og samling (og ut av dusjen) til morgennyhetene 06.30. Har radio på badet, så det pleier å gå sånn akkurat.

– Hva er det første du gjør?

– Morgenkaffe mens jeg blar gjennom papirutgavene til Dagens Næringsliv, Klassekampen og Aftenposten. Alltid i den rekkefølgen. Da kommer tegneseriene til slutt – samt obligatorisk lesing av alle bursdagsbarn over 100 år. Jeg tenker ofte på hva de må ha opplevd i sin levetid. Deretter er det en runde rundt kvartalet med hunden. Uansett vær, er det en god start på dagen.

– Når starter arbeidet?

– I disse hjemmekontortider har jo veien til jobb blitt altfor kort. Da kunne jeg logge meg på 07.30. Men nå, etter ferien, er det endelig tilbake på kontoret.

– Pensko eller feltstøvler?

– Foretrekker feltstøvler selv om jeg litt for ofte føler meg tvunget til pensko. Det er kombinasjonen av komfort og robust versatil funksjonalitet som appellerer. Pensko er jo egentlig helt ubrukelige til alt annet enn å se pene ut. Litt som slips – et livsfarlig plagg uten praktisk nytteverdi.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Ai, ai. Du finner meg verken på Sats eller løpende i flokk opp Karl Johans gate. Men jeg kjenner et økende behov for å pleie min dårlige samvittighet med lange turer. Heldigvis har vi hund, gangavstand til det meste.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Piffikrydder, tennvæske og ørevarmere. Det siste ser skikkelig teit ut, men få ting funker bedre enn et par Swix ørevarmere når en skal bekjempe fienden i snøstorm på Halkavarre i Porsanger. Dessuten deles det ikke ut stilpoeng i krig. Som sivilist har jeg byttet ut Swix med Bose. Ser bedre ut. Det hender faktisk at jeg kun bruker de som ørevarmere om vinteren. Altså uten lyd.

– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– I Bosnia insisterte NK for den russiske fallskjermbataljonen på å bytte til seg Glocken min mot en splitter ny Dragunov skarpskytterrifle. Da jeg takket nei, la han til et kikkertsikte som var det siste innen russisk nattoptikk. Stemningen ble amper, for han kunne ikke begripe hvordan jeg kunne avslå et så åpenbart godt bytte – og tok det som en fornærmelse. Jeg kan jo skjønne det. Her kom jeg til kort når det gjaldt å vinne forståelse for min respekt for Forsvarets bestemmelser om at denne type suvenirutveksling ikke er helt i henhold.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg er jo veldig historieinteressert. Dessverre er så mange av våre fremste tidsvitner gått bort – personer jeg så gjerne skulle ha rukket å snakke med. Men det er jo én som skulle fått hele min rasjon i bytte mot en prat, og det er dronning Elizabeth II. For et liv å fortelle fra? Vi kunne spist FR og sett alle sesongene av The Crown sammen, der hun forteller hva som virkelig skjedde.

– Smartklokke – yay or nay?

– Nay! Definitivt. Jeg trenger ikke enda en «smart» ting som stjeler oppmerksomhet. Dessuten har jeg en forkjærlighet for det klassiske urverket.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For oss i Faktisk.no er kampen mot desinformasjon og falske nyheter en stadig større utfordring som ikke kan kjempes alene. Heldigvis tror jeg pandemien, Donald Trump og stormingen av kongressen i USA har bidratt til økt bevissthet og en bredere forståelse for hvorfor dette er livsviktig å ta tak i nå. Og at dette i høy grad er et samfunnsproblem og ikke bare et problem for mediene.

– Kanskje den største utfordring for Forsvaret er den rådende politiske usikkerheten både i Norge og i verden, der et splittet EU og et splittet USA har svekket samholdet i Nato i en tid der Russland og Kina viser stadig større evne og vilje til å bruke sin makt og innflytelse. I Nato har Donald Trump og flankene i sør og øst stjålet det meste av oppmerksomheten de siste årene, der Norge og flanken i nord har havnet i skyggen. Samtidig er ressurssituasjonen for Forsvaret prekær, der vi på 25 år har gått fra å være en stor militær bidragsyter til både FN og Nato til å verken bidra særlig til FN eller Nato. Det gjør noe med vår innflytelse der det teller.

Powered by Labrador CMS