Morgendrillen

GLOBAL BRANSJE: Romfart er en global bransje, og astronautkandidat Nima Shahinian starter dagen med å besvare meldinger fra Asia og USA.
GLOBAL BRANSJE: Romfart er en global bransje, og astronautkandidat Nima Shahinian starter dagen med å besvare meldinger fra Asia og USA.

Astronautkandidat Nima har en hemmelighet for romfartslegen

Og nøtteknekkeren i Afghanistan står igjen som et av hans beste og sterkeste minner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Nima Shahinian

Alder: 40

Yrke: Astronautkandidat

Sted: Oslo

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg står opp kl 07 hver morgen. Jeg er a-menneske og våkner som regel i god tid før alarmen går.

Hva er det første du gjør?

– Første jeg gjør er å gå på toalettet, enten jeg må eller ikke, det er en slags rituale, lite slår litt rolig morgenstund på toalettet, så rett i dusjen. Starter alltid dagen med en iskald dusj.

Når starter arbeidet?

– For meg starter nesten alltid arbeidet før jeg er oppe fra senga. Romfart er en global bransje, og på grunn av tidsforskjeller, for eksempel fra USA eller ulike steder i Asia, våkner jeg som oftest til både ubesvarte anrop, sms’er og mailer. Disse begynner jeg å besvare på senga før jeg står opp og tar med meg arbeidet på den berømte morgen-rituale-dobesøket mitt, men tar selvfølgelig en pauser når jeg dusjer. Men allerede før frokost har jeg sikkert besvart ti henvendelser hver dag.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler, definitivt!! Jeg liker å mingle meg med, og ikke minst være en person som blir skitten på hendene. Dessuten er pensko som regel ubehagelig.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Maraton!! Pumpe jern er for kjedelig for meg, og jeg trenger ikke alle de fine musklene, men heller utholdenheten. Når det er sagt, så må jeg innrømme at jeg er ganske dårlig på treningen min for tiden-ikke fortell dette til romfartslegen, de tror jeg følger hele treningsrutinen min punktlig, det gjør jeg dessverre ikke..

Beste triks for velferd på øvelse?

– Godt samhold, godt humør, inkludering og god innstilling er alle gode velferdstriks på øvelse. Men, det er også noen enkle litt mer konkrete ting man kan gjøre-for eksempel: en av de beste og sterkeste velferdsminnene mine fra felt i Afghanistan var en sen patrulje i romjulen, en av gutta hadde fått tilsendt en pose med nøtter og en nøtteknekker, vi sendte posen rundt og knakk opp nøtter. Når man har det kjipt, det er kaldt og vått og jævlig så skal det ikke mye til, bare en liten dose nostalgi, og noe som samler folk, så blir velferden på øvelse, eller oppdrag fort noe helt annet.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Det må ha vært en vinterøvelse med amerikanerne for 20 år siden. Jeg husker så godt en gjeng beinharde Navy Seals-karer som slet no voldsomt i dyp snø og altfor klumpete store dunjakker og kalde fingre, mens våre folk omtrent ikke reagerte på vinterelementene. Det var i utgangspunktet ikke en veldig rar opplevelse, men mer en kjempesterk påminnelse på hvor værbitte vi nordmenn er og hvor vant vi er til harde vintere, dyp snø og det å fryse litt, og de dagene husker jeg hvor sterkt visuelt det ble for meg. Har fulgt litt med på om de har blitt noe dyktigere på vinterkrig altså, men tror nok ikke de noen gang vil være på nivå med norske soldater

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– En god varm stor fluffy tjenestehund. Fordi jeg elsker hunder og trives ubeskrivelig godt i selskap med hunder, og hvilken bedre soldatkollega enn en varm og pelsete hunde-kompis til å holde deg varm i soveposen og spise FR med?

Smartklokke – yay or nay?

– Definitivt NAY!!

– 1.) til trening: Hva skjedde med å lære og kjenne sin egen kropp og egne begrensinger? Spis sunt, løp, sykle, tren og hold deg i form, og lukk igjen øynene og lytt til kroppen.

– 2.) til praktisk bruk: Vi er nok omgitt av skjermer, holder det ikke? Må klokker bli smarte også? Har aldri skjønt smartklokkegreia, og ja jeg vet jeg høres gammeldags ut. Ps. Jeg eier en Apple-klokke, brukte den litt, men kun til å se å klokka, kobla den aldri til telefonen engang, og trives best med Casio G-shock

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Min arbeidsplass er jo litt annerledes nå enn da jeg var tjenestegjørende i Forsvaret- men jeg møter jo en rekke utfordringer knyttet til Russland og det som skjer i Ukraina opp mot romfart og samarbeidet om den internasjonale romstasjonen. Jeg tror det vil være vanskelig for meg å toppe de utfordringene i særlig grad.

Powered by Labrador CMS