Nyheter

SEOUL: Nyhetene om at Nord-Korea har avfyrt nok en missil, vises på en togstasjon i Seoul.
SEOUL: Nyhetene om at Nord-Korea har avfyrt nok en missil, vises på en togstasjon i Seoul.

USA fordømmer Nord-Koreas prøveskyting

Nord-Korea har prøveskutt minst én ballistisk rakett som landet i havet øst for den koreanske halvøya, ifølge Sør-Korea og Japan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prøveoppskytningen skjedde fra marinebasen Sinpo i 10-tiden lokal tid tirsdag. Basen benyttes blant annet av nordkoreanske ubåter, og det er tidligere kjent at landet er i ferd med å utvikle raketter til bruk fra ubåt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge det sørkoreanske forsvaret var det snakk om én rakett, men Japans statsminister Fumio Kishida opplyser til nyhetsbyrået Kyodo at det var to. Nord-Korea har ikke kommentert meldingene.

Les også: Frykt for våpenkappløp mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Oppskytningen skjer mens etterretningstopper fra USA, Sør-Korea og Japan samles i Seoul for å diskutere den spente situasjonen mellom nord og sør.

Flere hundre representanter for internasjonal våpenindustri og mange lands forsvar er også samlet i den sørkoreanske hovedstaden for landets største våpenmesse noensinne.

Fordømmer

USA fordømmer prøveoppskytningen og ber Nord-Korea «avstå fra ytterligere destabiliserende handlinger».

– Vi er kjent med at Nord-Korea i dag morges skjøt en ballistisk rakett i Japanhavet, og vi er i nær kontakt med Sør-Korea og Japan, heter det i en kunngjøring fra US Indo-Pacific Command, som er den største av de ti hovedkommandoene i det amerikanske forsvaret.

Det understrekes at hendelsen «ikke utgjør noen umiddelbar fare for amerikansk personell eller territorium» eller for USAs allierte.

I stampe

Atomforhandlingene mellom USA og Nord-Korea har stått i stampe i mer enn to år. Nord-Koreas leder Kim Jong-un har sagt han vil styrke atomprogrammet, og det har kommet meldinger om stor aktivitet den siste måneden.

Les også: Russland testet kamprobot under øvelsen Zapad-2021

President Joe Bidens spesialutsending til Korea, Sung Kim, skal holde samtaler med allierte i Seoul de kommende dagene, med mål om å få i gang forhandlingene med Nord-Korea igjen.

Powered by Labrador CMS