Nyheter

RAKETT: Dette bildet er ifølge Nord-Koreanske myndigheter fra en oppskytning lørdag 15. januar.
RAKETT: Dette bildet er ifølge Nord-Koreanske myndigheter fra en oppskytning lørdag 15. januar.

Ny nordkoreansk rakettest

Nord-Korea har avfyrt et «uidentifisert prosjektil» mandag, ifølge det sørkoreanske forsvaret. Det er nordkoreanernes fjerde rakettest denne måneden.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Meldingen kommer etter at Nord-Korea på ti dager gjennomførte tre rakettester, blant dem to av det de kaller hypersoniske raketter. Den forrige testen fant sted fredag, da trolig av to kortdistanseraketter, ifølge Sør-Korea.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Raketten skal ha landet i Japanhavet. Det japanske forsvarsdepartementet tvitrer at det kan være snakk om et ballistisk missil. Den japanske kystvakta har oppfordret fartøy utenfor kysten til å være var for ting som faller ned fra himmelen, men det er ikke meldt om skader på verken båter eller fly.

Onsdag varslet USA nye sanksjoner mot Nord-Korea etter testene. Nord-Korea kalte sanksjonene en «provokasjon», og svarte altså med ny rakettest to dager senere. Nord-Korea har en «legitim rett» til selvforsvar, sa en talsmann for landets forsvarsdepartement til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Korea skal også tirsdag forrige uke ha sendt opp en rakett. Les mer her!

Mulige FN-sanksjoner

USA vil i tillegg foreslå FN-sanksjoner, ifølge FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield. Hun har ikke spesifisert hva slags sanksjoner det er snakk om. Forslaget må formelt behandles av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, og en beslutning der må være enstemmig.

Forrige gang Sikkerhetsrådet vedtok sanksjoner mot Nord-Koreas atomvåpenprogram, var i 2017. Da fikk Trump-administrasjonen gjennomslag for en rekke økonomiske sanksjoner mot landet.

Disse sanksjonene er fortsatt aktive og hindrer Nord-Korea i å importere olje. I tillegg har de sørget for at landet ikke lenger kan eksportere kull, jern, sjømat og tekstiler til resten av verden.

Les også: Det svenske forsvaret politianmelder befal.

Holder fast ved opptrappingen

Trass i de strenge sanksjonene, fortsetter Nord-Korea opprustningen, samtidig som de nekter å svare på amerikanske invitasjoner til dialog.

Landets leder Kim Jong-un sverget på et toppmøte i landets kommunistparti i desember å fortsette opprustningen.

Powered by Labrador CMS