Nyheter:

Thorbjørn Thoresen fra Forsvarsbygg,Frank Bakke-Jensen og Sveinung Rotevatn var med på markeringen av at Hjerkinn skytefelt er tilbakeført til naturen.

Takket for lånet av Dovrefjell

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen deltok på seremonien som markerte at naturrestaureringen på Hjerkinn er fullført.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette har vært et historisk miljøprosjekt for hele forsvarssektoren. Vi har dratt i lag. 15 000 menn og kvinner i uniform har siden 2006 gått manngard i fjellet sammen med eksplosiveksperter, ryddet i all slags vær og føre, og gitt viktige bidrag for å løse oppdraget.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) deltok på den offisielle markeringen.

– Etter forsvarssektorens tilstedeværelse på Dovrefjell gjennom mange tiår er det på sin plass å si takk for lånet Dovrefjell, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i sin hilsen til forsamlingen på Hjerkinn.

Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Tirsdag 16. september ble det markert at det som i over 80 år var Forsvarets viktigste skytefelt i Sør-Norge, nå er et verneområde innlemmet i nasjonalparken. Ferdigstillelsen ble markert utendørs ved Viewpoint Snøhetta, med blant annet avduking av en ny steinhelle.

Det er Forsvarsbygg som har hatt oppdraget med å gjennomføre tilbakeføringen, i samarbeid med forsvaret og forsvarssektoren, miljøeksperter, entreprenører og myndigheter.

– Her er unike naturverdier sikret, vann og våtmarksområder er restaurert og villreinen har endelig fått tilbake sitt rike. Dette er god og håndfast miljøpolitikk i praksis, sa klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Soldater går manngard i det tidligere skytefeltet.

19 000 blindgjengere funnet

Forsvarsbygg ved direktør Thorbjørn Thoresen var vertskap for markeringen, som i tillegg til statsrådene inkluderte Fylkesmannen i Innlandet, ordførerne i Dovre og Lesja kommuner og flere fra Forsvarets ledelse.

- Vi er stolte over å ha gjennomført Norgeshistoriens største og mest omfattende naturrestaurering. Vi har gått nye veier: fjernstyrte anleggsmaskiner, spesialtrente skytefelthunder, tekniske søkeverktøy og utsetting av 47 000 vierplanter er gjennomført. GPS og digitale løsninger er brukt for å dokumentere oppryddingen, sa Thorbjørn Thoresen fra Forsvarsbygg.

– Vi har hatt et nært samarbeid med noen av Norges fremste miljøeksperter for å legge til rette for at naturen selv sakte, men sikkert tar over igjen det gamle skytefeltet. Siden oppstarten i 2006 og frem til i dag er det totalt fjernet eller håndtert 550 tonn metall og nær 19 000 små og store blindgjengere. Hele området er eksplosivryddet flere ganger, og det er naturrestaurert ca. 5 200 dekar.

Etterlatenskaper fra Forsvaret som har blitt ryddet på Hjerkinn.

Slapp siste bomben i 2008

Skytefeltet på Hjerkinn ble etablert i 1923 og var det viktigste skytefeltet for Forsvaret i Sør-Norge.

Den militære bruken av området ble redusert fra 2006 og avsluttet høsten 2008 da et F-16 slapp den siste bomben der. Da hadde skytefeltet i over 80 år tatt imot millioner av skudd, bomber og granater.

Nå er området ryddet helt. Den vanligste måten å lete etter blant annet blindgjengere og ammunisjonsrester har vært å gå manngard med soldater. 30 i bredden har norske soldater gått Hjerkinn gjennom, meter for meter, fot for fot.

Forsvarets forum filmet blindgjengerrydding i 2018, se dronevideo her.

Naturen tar over

Det ble bestemt at skytefeltet skulle settes tilbake så godt som mulig til sin naturlige stand. Blindgjengere, søppel og rester av ammunisjon og sprengstoff skulle ryddes vekk og veier skulle fjernes og naturen gjenopprettes.

– Prosjektet er Norgeshistoriens største og mest omfattende naturrestaurering, sier Trond Enemo, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsbygg. Han forteller at oppryddingen er gjennomført i tett samarbeid med Forsvaret, lokale myndigheter, vernemyndigheter og noen av Norges fremste miljøeksperter.

Rettelse mandag 7. september kl. 2215: I første versjon av denne artikkelen mandag , skrev vi at markeringen skjer førstkommende onsdag, 9. september. Det riktige er at markeringen skjer 16. september.

Oppgaven har også vært å fjerne veier som ble laget i skytefeltet. På dette bildet fra 2018 holder en gravemaskin på å fjerne en av veiene.
Powered by Labrador CMS