Meninger

SKIRBENTEN: Magnus Brandt Lågøyr er forsvars- og sikkerhetspolitisk talsperson i Partiet Sentrum.
SKIRBENTEN: Magnus Brandt Lågøyr er forsvars- og sikkerhetspolitisk talsperson i Partiet Sentrum.

Verdigrunnlaget i Forsvaret

Ved å utelukkende fokusere på hva som bidrar til økt forsvarsevne, glemmer han hvor viktig verdigrunnlaget er for Forsvaret, skriver Lågøyr

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) skriver i et innlegg på Forsvarets forum at det er feil å bruke penger på å fremme mangfold i Forsvaret fordi det ikke bidrar til å «avskrekke fienden eller forsvare landet og våre allierte». Ved å utelukkende fokusere på hva som bidrar til økt forsvarsevne, glemmer han hvor viktig verdigrunnlaget er for Forsvaret.

Verdigrunnlaget i Forsvaret

Det stemmer kanskje at det å ansette gender-rådgivere i Forsvaret ikke direkte bidrar til strids- og forsvarsevne. Men premisset Tybring-Gjedde legger til grunn for denne diskusjonen tyder på en veldig smal oppfatning av hva Forsvaret er.

I 2021 er det ikke sånn at alt Forsvaret gjør, og alt de bruker penger på handler om å øke militær forsvarsevne. Et godt eksempel er da forsvarssjef Eirik Kristoffersen gikk i Pride. Han kunne sikkert ha brukt den dagen på oppgaver som direkte hadde påvirket stridsevnen til Forsvaret. Men som han selv sier så var det ikke tvil om at Pride var noe han skulle prioritere. Forsvarssjefens tilstedeværelse på et slikt arrangement er svært viktig for å vise at Forsvaret ønsker alle velkommen, uavhengig av bakgrunn, tro, legning eller etnisitet.

Tillitssamfunn

Som forsvarssjefen også selv har understreket ved flere anledninger så er tillit en svært viktig del av totalforsvarskonseptet. Forsvaret er helt avhengig av tillit for å kunne gjennomføre de viktige oppgavene de har ansvar for. Det er derfor essensielt at vi både med ordene vi bruker og med økonomiske prioriteringer jobber for å styrke det tillitssamfunnet vi alle nyter godt av. Det er mange måter å gjøre det på, og det å bruke penger på å fremme mangfold i Forsvaret er definitivt en viktig og riktig prioritering.

Alt vi har og alt vi er

Forsvaret skriver selv at «Verdigrunnlaget vårt er noko av det aller viktigaste vi har i Forsvaret. For å kunne verne om det vi har og det vi er, må vi sjølve leve ut verdiane vi skal forsvare. Gode haldningar og verdiar gjer at befolkninga kan stole på Forsvaret.»

Det er leit at Tybring-Gjedde og FrP ikke ønsker å prioritere penger til arbeid for å styrke Forsvaret sine grunnverdier. For som Forsvaret selv sier så kan de ikke verne om verdiene våre om de selv ikke lever opp til de samme verdiene.

Powered by Labrador CMS