Meninger

KJØRETØY: Det kan se ut som Russland vi l ta Kyiv uansett kostnad, skriver Palle Ydstebø. Bildet viser det som trolig er ødelagte russiske kjøretøy på en av veiene inn til Kyiv.
KJØRETØY: Det kan se ut som Russland vi l ta Kyiv uansett kostnad, skriver Palle Ydstebø. Bildet viser det som trolig er ødelagte russiske kjøretøy på en av veiene inn til Kyiv.

Forsvarsekspert om krigen i Ukraina: Det ser ut som russerne vil ta Kyiv uansett kostnad

Palle Ydstebø ved Forsvarets høgskole oppsummerer krigshandlingene i den russiske invasjonen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

1Status 1. mars 2022:

Russiske styrker har presset mot Kyiv fra nordvest hele helgen og ført fram forsyninger. Det har vært kamper inne i byen flere dager mot russiske sabotører og luftlandestyrker som har infiltrert inn i byen. Tirsdag ble en over 60 km lang kolonne observert på vei mot Kyiv fra Hviterussland.

Kolonnen inneholdt både kampstyrker, artilleri, luftvern og mer forsyninger. Hovedstyrken står 20-30 km utenfor Kyiv og ventes å ville gjennomføre en større gjennombruddsoperasjon med hensikt å omringe og isolere Kyiv fra vest, mens mekaniserte styrker nærmer seg fra øst. Kyiv beskytes med ulike presisjonsvåpen, der sivil infrastruktur angripes fortløpende. Det virker som om russerne er fast bestemt på å ta kontroll over Kyiv uansett kostnad.

Missiler og artilleri

Russerne har intensivert missil og artilleribeskytning av de store byene Kharkiv og Chernihiv, samtidig som det er harde kamper inne i byene, mens russiske mekanisert styrker omgår byene for å rykke fram mot Kyiv. Russiske forsøk på å innta byene har blitt slått tilbake gjentatte ganger. Rakettene treffer både sivile og militære mål, og Russland kritiseres av FN for å ikke ta hensyn til sivilbefolkningen.

De anklages også for å bruke forbudte våpen, som klaseammunisjon og termobariske stridshoder.

Presser videre

I sør har russiske styrker angrepet Kherson fra flere sider og presser videre mot Mariupol, som er under stadig artilleribeskyting. Hensikten er å etablere landforbindelse til Krim. En offensiv rettes også nordover langs Dnjeper og kan føre til at styrkene som står mot de opprørskontrollerte delene av Luhansk og Dontes fylker.

Russiske styrker ventes å angripe videre vestover for å ta kontroll på kysten og Odessa for å avskjære Ukraina fra tilgang til Svartehavet.

Flere årsaker

Flere kommentatorer har pekt på hvor lite russiske kampfly opererer over Ukraina. Årsakene er flere, men er også en indikator på effektiviteten til Ukrainas bakkebaserte luftvern. Analytikere mener også at russerne har problemer med å koordinere luft- og bakkeoperasjoner, og at det er stor fare for å bli skutt ned av eget luftvern.

Ukrainske fly og luftvern har skutt ned enkelte russiske fly og helikopter, mens ukrainske angrepsfly er fortsatt i stand til å angripe russiske bakkemål.

Powered by Labrador CMS