Meninger

SVARER: Magnus Håkenstad er forsker på institutt for forsvarsstudier. I innlegget svarer han på kommentar fra Janne Haaland Matlary om Venstres forsvars- og sikkerhetspolitikk.
SVARER: Magnus Håkenstad er forsker på institutt for forsvarsstudier. I innlegget svarer han på kommentar fra Janne Haaland Matlary om Venstres forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Liberalerne og artilleriet

Janne Haaland Matlary og jeg er uenige om tolkningen av partiet Venstres gjenoppdagede interesse for tungt artilleri.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Det kan hende at Matlary får rett i at det hele er et blaff, og det stemmer som hun påpeker at storhetstiden til Sverdrups skytterlagsvenstres ligger langt tilbake i tid. Mitt poeng er at Venstres fornyede forsvars- og sikkerhetspolitikk henger godt sammen med både partiets nåværende program og verdigrunnlag, og med partiets historie og ideologiske tradisjoner. Muligheten for at de faktisk mener alvor, bør også inngå i analysen.

Les bakgrunnen for debatten: Venstres helomvending:– Så nok ikke på det som vår rolle å løfte forsvarspolitikken

Når jeg ikke deler Matlarys mistenksomme pessimisme, skyldes det to forhold. For det første er det mitt bestemte inntrykk at den typen klassisk liberalisme som har vært mang en diktators svøpe, og som Matlary skriver gravskrift over, fremdeles står sterkt i dagens Venstre. Kursendringen har ikke medført noen intern uenighet som har vært synlig utenfra. For det andre antyder Matlary, på uklart grunnlag, at partiet nå domineres av «postnasjonale, postmoderne, atomiserte» individer. Men nettopp de har jo alt å tape, hvis Putins reaksjonære Russland oppnår militær suksess og politisk innflytelse.

Powered by Labrador CMS