Meninger

Det er ikke TikTok som er problemet, ei heller stedstjenester i seg selv, skriver sikkerhetsmedarbeider i Militærpolitikompaniet Daniel Osen.

– Personvern handler om dømmekraft

Forsvaret bør likevel ha tydeligere retningslinjer for bruk av sosiale medier, skriver Daniel Osen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da jeg sist gang skrev en artikkel om personvern, fikk jeg mange spørsmål på Instagram om hvorvidt identiteten beskyttes når man surfer på internett, og om man burde bry seg om personvernet i det hele tatt.

Jeg har snakket med personvernsrådgivere, denne gangen ikke bare militære rådgivere, men også personer som Rie Aleksandra Walle, samt flere andre som arbeider i personvernsverden. Saken er at noen må bry seg før personopplysning-innstillingene endres, altså personvernet, var tilbakemeldingene de ga.

I likhet med personvern, altså at en er nødt til å «bry seg» om sin personlige sfære for at personopplysningssikkerheten skal forbedres...

Det handler om beskyttelse av personopplysninger.

Les også: Rekrutter vil ha tydeligere føringer for sosiale medier

Daniel Osen er sikkerhetsmedarbeider i Militærpolitikompaniet

Spørsmålet er da hvor mye du orker å ta deg bryet til å bevege deg inn på smarttelefonens innstillinger og faktisk gjøre noe med det. Stedstjenester av eller på (?), lurer mange på. Det finnes ingen dumme spørsmål, bare dumme svar, noe jeg er helt enig i, men spørsmålet må likevel nyanseres. I likhet med personvern, altså at en er nødt til å «bry seg» om sin personlige sfære for at personopplysningssikkerheten skal forbedres, kan vi her dra paralleller til habilitet.

Habilitet og personvern

Vi sier at en skal trene etter hvilket mål en har.

Du skal trene personvernsdelen av hjernen din utfra hvilket formål livet ditt har, enten privat eller i jobbsammenheng.

På samme måte kan vi si at Nicolai Tangens ansettelse ikke hadde vært et problem, med mindre noen hadde reist spørsmål om habilitet. En person er inhabil dersom personen har kjennskap, vennskap, samt personlige interesser i noe eller noen som kan føre til mistillit hos de andre i selskapet, eller folk forøvriges tillit til posisjonen til vedkommende.

Her er det også en form for «foten i bakken» sammenligning, som betyr at noen må stille spørsmål om inhabilitet dersom habilitetsspørsmålet i det hele tatt skal bli vurdert. Kort fortalt må det finnes et grunnleggende engasjement til at Tangen ikke skal bli sjef.

Les også: Norske soldater på TikTok - Forsvaret vil hverken forby eller fraråde bruk

I likhet med dette har personell i Forsvaret folk over eller under seg som de har et «ekteskapslignende forhold» med.

Dette stiller krav til aktsomhet og oppførsel rundt andre, for på det strengeste kan du refses for brudd på disiplinærloven §1 annet ledd om militær skikk og orden. På det mildeste handler det kun om å te seg etter Forsvarets forventede etikette og fortsette striden.

Feiltrinn og mistillit

Likhetstrekkene til habilitet ligger ikke i personopplysningsloven, ei heller forvaltningsloven kapittel 2 om ugildhet eller §6 om habilitet. Det ligger at brudd eller feiltrinn knyttet til habilitet eller personvern kan danne grunnlag for mistillit.

For å starte demonstrasjonen (les: debatten) mot samfunnets offerposisjon for myndigheter og selskapers innhenting av personopplysninger, så trenger folk kunnskap om hva personvern egentlig er – først.

Overnevnte kan del-konkluderes med det som ble nevnt av meg på NRK-radio 4. august.

Det er et ledelsesproblem. Soldaten på bakken er følgelig den som utfører handlingen med å aktivere «stedstjenester på», men til hvilken ordre?

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Forsvaret har en policy for bruk av sosiale medier, så hva er så en policy? Veiledning? Ordre?

Kunnskap gir makt, makt gir trygghet, trygghet gir selvsikkerhet til å si i fra dersom noe er galt.

Det kan ha vært noe flåsete av meg å si på radio at «cookies» er noe du legger fra deg, som gjør at andre kan se hvor du har vært, hva du har gjort og hvor mange ganger du har gjort det (utfyllende, men ikke uttømmende liste), men dette er en sannhet uten modifikasjoner – dessverre.

Jeg vet at alle ikke har eller kan ha pedagogisk bakgrunn, men IT-verden og samfunnsvitere for sådan bør være i stand til å lettere kunne tilby lettfattelig informasjon til publikum.

Kunnskap uten formidlingsevne er som Tinder uten bruk av GPS posisjon – ubrukelig.

Kunnskap uten formidlingsevne er som Tinder uten bruk av GPS posisjon – ubrukelig.

Må tenke selv

Jeg var en gang vitne til at da en kursholder under opptreningen til utenlandsoppdrag sa «i slike situasjoner skal dere tenke...» da en prest brøt inn og sa «du kan ikke få oss til å tenke... Det er noe diktatorisk med å få et menneske til å tenke på en spesiell måte».

Presten har nok rett, det er vanskelig å få noen til å tenke på et spesielt sett og vis. Derfor er det viktig å tilegne seg selv nok kunnskaper om dine personopplysningers beskyttelse, gjerne før det er for sent. Tenk habilitet og still spørsmål ved hvorfor dine personopplysninger behandles, lagres og brukes akkurat slik og akkurat sånn.

For å konkludere:

Det er ikke TikTok som er problemet, ei heller stedstjenester i seg selv. Det er ikke slik at innstillinger skrur seg av eller på automatisk, men krever aktiv handling fra mennesket bak mobilen. I likhet med habilitetsspørsmålet jeg har valgt å bruke som eksempel, handler personvern om menneskets evne til å utvise sunn dømmekraft.

Og under noen spesielle forhold, som internasjonale operasjoner trengs det klare retningslinjer – til og med en ordre fra sjef – av operasjonssikkerhetsmessige grunner.

Powered by Labrador CMS