Meninger

NATO: Krigen i Ukraina viser hvorfor Nato er viktig for Norge, skriver Emma Egedal Nilsen. På bildet er utenriksminister i USA Antony Blinke og generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg.
NATO: Krigen i Ukraina viser hvorfor Nato er viktig for Norge, skriver Emma Egedal Nilsen. På bildet er utenriksminister i USA Antony Blinke og generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg.

Krigen i Ukraina viser hvorfor Nato er viktig for Norge

Putins invasjon av Ukraina gjør det lett å tenke på hva som hadde skjedd om dette var oss. Om dette var Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Innlegget ble først publisert på jeune.no, debattsiden for unge

Rødt mener at Nato gjør Norge mer utsatt for angrep og verden mer utrygg. Bjørnar Moxnes mener fortsatt at vi må ut av Nato. Jeg er uenig.

9. april 1940 sto Norge på bar bakke, regjeringen rømte og nazistene tok over makten. Resten er historie og det gikk bra til slutt. Heldigvis. Etterdønningene av andre verdenskrig gjorde at Norge og elleve andre land gikk sammen for å sikre diplomatisk samarbeid, frihet og fred i Europa. Elleve land ble til 30 og alle er enige om en ting: Én for alle, alle for én. Putins invasjon av Ukraina gjør det lett å tenke på hva som hadde skjedd om dette var oss. Om dette var Norge.

Våknet til krig

Torsdag 24. februar våknet vi opp til et mørkere Europa. Vi er nå vitne til en krig vi trodde tilhørte historien, om jeg skal bruke Nato-sjef Jens Stoltenbergs ord. Mye grunnet et eventuelt Nato-medlemskap.

Innleggsforfatter er Emma Egedal Nilsen.
Innleggsforfatter er Emma Egedal Nilsen.

I dag vet vi ikke hva som kommer til å skje med Ukraina eller hva dette vil føre til. Det vi derimot vet er at Ukraina ikke er medlem av Nato. Landet står så å si alene i kampen mot Putin og hans menn. 10.000 automatrifler er delt ut til sivile i Kyiv og de sivile kjemper sammen med Ukrainas forsvar. Landets president Volodymyr Zelenskyj ber også europeere med stridserfaring om å melde seg til kamp.

Våpenhjelp og støtte

Ukraina får nå våpenhjelp og økonomisk støtte av flere forskjellige land, inkludert Norge. Sanksjoner mot Russland blir innført av både EU, President Biden og Boris Johnson. Til og med Sveits har brutt nøytraliteten sin for første gang på 500 år ved å sette sanksjoner mot Russland. Men ingen av Natos styrker går inn i Ukraina. Natos styrker kommer ikke til å kjempe i Ukraina.

Ikke nå, og ikke før Russland faktisk angriper et land med medlemskap.

Hvordan skulle vi klart oss uten Nato om en hær på over 200 000 mann hadde invadert Norge?

Rent hypotetisk sett - hva om dette var oss? Hva om dette var Norge? Lille Norge. Hva om vi aldri hadde blitt medlem av Nato den gangen i 1949? Hva om vi sto helt alene under en invasjon? Akkurat som Ukraina i dag? Bare at vi er et mye mindre land, med enda færre folk og et enda mindre forsvar. Hvordan skulle vi klart oss uten Nato om en hær på over 200.000 mann hadde invadert Norge? Det hadde nok ikke sett pent ut, for å si det mildt.

Viktig å stå sammen

Dette scenarioet virker kanskje helt urealistisk og lite rasjonelt. Men, jeg mener at invasjonen av Ukraina setter lys på hvor viktig Nato er og hvor viktig det er å stå sammen under internasjonale kriser. Det understeker hvorfor Norge trenger et Nato-medlemskap. Vi trenger allianser, samarbeidspartnere og dialog med landene rundt oss. Det er viktig for demokratiet, friheten og tryggheten vi så altfor ofte tar for gitt.

For i Nato er hva vi bidrar med lite, men hva vi får ut av det mye.

Nato er som en innbruddsalarm

Nato er med på å gi oss trygghet. For vi vet at om det noen gang skulle skje noe i Norge som er like forferdelig som det Putin holder på med i Ukraina hadde tropper fra 29 forskjellige land hatt ryggen vår. Vi hadde ikke stått alene; vi hadde kjempet sammen med våre allierte. Og de hadde kjempet for oss.

Nato er som en innbruddsalarm - skjer det noe så kommer de. Ja, jeg sammenligner Nato med en innbruddsalarm. For du kan si det samme om en innbruddsalarm som du kan om Nato. Det er ikke sikkert at du kommer til å få bruk for den, men det er veldig greit å ha om en krise skjer.

Og det er jo akkurat dette som er litt av poenget her, Putin prøver å ta Ukraina før de rekker å melde seg inn i Nato. For de er redde for hva et medlemskap kommer til å gjøre med Ukraina. Et demokratisk, fritt og selvstendig Ukraina med Nato i ryggen? Det er Putins verste mareritt.

Man trodde kanskje Nato bare var blitt en symbolsk allianse for oss i Vesten og at vi kanskje ikke trengte Nato lenger. Men Putins invasjon beviser hvorfor vi trenger allianser som Nato og hvorfor det er nødvendig.

Vi er heldig som har allierte som deler de samme verdiene som oss: Én for alle og alle for én. Demokratiske stater sammen om fred, frihet og trygget. Norge trenger Nato og Nato trenger Norge.

Powered by Labrador CMS