Nyheter

REKRUTTER: Russiske rekrutter i ferd med å gå om bord på et tog ved Prudboi i regionen Volgograd. Bildet er fra september 2020.
REKRUTTER: Russiske rekrutter i ferd med å gå om bord på et tog ved Prudboi i regionen Volgograd. Bildet er fra september 2020.

Russland hever verneplikten til 30 år

Før Dumaen avsluttet årets sommersesjon tirsdag, stemte den gjennom flere forslag som strammer inn lovene som regulerer militærtjeneste i Russland.

Publisert Sist oppdatert

Forslaget om å heve øvre aldersgrense for verneplikten fra 27 til 30 år gikk gjennom i den russiske nasjonalforsamlingen Dumaen tirsdag 25. juli, skriver Meduza og The Guardian. Loven må fortsatt gjennom overhuset, som kalles Det russiske føderasjonsrådet, og godkjennes av president Vladimir Putin, men dette omtales som rene formaliteter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den nye loven inneholder også en bestemmelse om at personer som er kalt inn til tjeneste ikke har lov til å forlate landet.

Tirsdag stemte Dumaen dessuten gjennom et forslag om å heve boten for dem som ikke møter til vervingskontoret etter at de har mottatt innkalling til tjeneste fra 3000 rubler til 30.000 rubler. Det utgjør i overkant av 3300 kroner.

I fjor kunngjorde russiske myndigheter at de ville øke sine vernepliktige og profesjonelle militære styrker med 30 prosent, til 1,5 millioner mennesker. Det har imidlertid vist seg vanskelig å innfri. I september i fjor rømte tusenvis av russiske menn landet da Putin kunngjorde at han ville mobilisere 300.000 reservister til for å bedre slagkraften i krigføringen i Ukraina.

Verneplikt har lenge vært et sensitivt tema i Russland, og russiske menn har strukket seg langt for å unngå å motta innkallingsbrev, skriver The Guardian. I fjor innførte landet en digital løsning for innkalling, som gjorde det mye lettere for myndighetene å nå de vernepliktige.

Powered by Labrador CMS