Nyheter

MG: Slik presenteres Minimi 7,62 Mk3 fra produsenten FN Herstal. Våpenet kommer i tillegg til lette Minimi-maskingevær i kaliber 5,56 som allerede brukes av Forsvaret.

Dette er Forsvarets nye maskingevær

Forsvarsmateriell har kjøpt inn 1000 nye Minimi-maskingevær, med mulighet for ytterligere 3000 våpen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den belgiske våpenprodusenten FN Herstal som skal levere de nye maskingeværene. Nylig signerte Forsvarsmateriell (FMA) en rammeavtale med selskapet, for inntil 4000 maskingevær av typen Minimi 7,62 Mk3.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rammeavtalen har en verdi på inntil 350 millioner kroner, skriver FMA i en pressemelding.

Mer enn 45 nasjoner bruker våpenet, blant dem flere Nato-land som Frankrike, England, Nederland og Belgia. Minimi 7,62 Mk3 er en oppgradert modell av våpenet som har vært del porteføljen til FN Herstal siden tidlig 2000-tallet.

Har kjøpt inn 1000 våpen

– Vi kvalifiserte fem leverandører, av disse var det tre som leverte våpen. Testingen besto av en brukertest, samt en teknisk test. Basert på dette var det FN Herstal som totalt sett kom med det beste tilbudet. Det var basert på kriterier som pris, leveringsbetingelser og ytelse, forteller major Eirik Horst som er prosjektleder i FMA til Forsvarets forum.

Han sier at det er snakk om en rammeavtale på inntil 4000 maskingevær. Foreløpig har det blitt bestilt 1000 våpen av typen Minimi 7,62 Mk3.

– I utgangspunktet er dette en ny kapasitet, men det vil kunne erstatte noen av de eksisterende maskingeværene i enkelte roller. Vi har allerede MG-3 og FN MAG som også bruker ammunisjon i 7,62 kaliber.

Leveransen til FMA starter allerede i løpet av året. Horst forteller at våpenet skal brukes av flere våpengrener.

– Vi går bredt ut og planlegger å levere våpen til sluttbrukerne fra tredje kvartal neste år.

Les mer: Tester «elektronisk rødfis» på Rena

MINIMI: Allerede i 2010 kjøpte Forsvaret inn FN Minimi i kaliber 5,56. Nå tas også «storebroren» fra FN Herstal i bruk.

Forsvaret tar i bruk to Minimi-varianter

I 2010 anskaffet Forsvaret lette maskingevær av typen FN Minimi i kaliber 5,56 × 45 mm Nato. Nå skal Forsvaret også ta i bruk «storebroren» i kaliber 7,62x51 mm Nato.

Dette kommer i tillegg til maskingeværene MG-3, som er i ferd med å utfases, og FN MAG som produseres av samme leverandør som Minimi.

Den nye rammeavtalen omfatter to kontrakter; en avtale for anskaffelse av hovedmateriellet med logistikk og en avtale for etterforsyning.

Avtalen for hovedmateriellet har en varighet på sju år og kontrakten for etterforsyning av reservedeler, tilbehør, kurs og spesialverktøy har en varighet på 20 år, ifølge FMA.

Les mer: Ei fruktkasse og eit maskingevær gav løytnant Eirik Wibe ideen til å utvikle eit nytt produkt

AVTALE: Rammeavtalen innebærer kjøp av inntil 4000 nye maskingevær.
Powered by Labrador CMS