Nyheter

MINUSMA: Et norsk Hercules-transportfly i Mali i 2021.

Viderefører rotasjonsordningen for transportfly i Mali ut 2022

Forsvaret kan stille med transportfly og stabspersonell til FN-operasjonen i Mali også utover 2022, skriver regjeringen i sin nye Sahel-strategi.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag la utenriksminister Ine Eriksen Søreide fram regjeringens nye Sahel-strategi for 2021-2025.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette er den andre Sahel-strategien fra regjeringen. Den første ble lansert i 2018. Bakgrunnen var økt norsk innsats i Sahel på grunn av negativ sikkerhetsutvikling i regionen og stort behov for internasjonal assistanse.

I den nye strategien trekkes det fram at det er krevende å drive arbeid for fred, stabilitet og utvikling i Sahel. Sikkerhetssituasjonen påvirkes blant annet av internasjonale terrorgrupper.

Les mer: Danmark vil sende spesialstyrker til terrorbekjempelse i Mali

Mali er et av landene som har vært preget av uro og trusselen fra islamistiske terrorgrupper. I den sammenheng har Forsvaret stilt med et transportfly av typen C-130J Hercules til FN-operasjonen MINUSMA. Det har gjort det mulig å frakte personell og utstyr trygt til utilgjengelige og risikoutsatte området.

Forsvaret har stilt med transportfly i tre perioder: 2016, 2019 og senest i 2020–21. Dette har vært som del av en rotasjonsrodning hvor flere andre land også deltar.

I tillegg har Forsvaret driftet Camp Bifrost, som er base for transportflyene.

Nå ønsker regjeringen for å videreføre rotasjonsordningen for transportfly i MINUSMA ut 2022, inkludert drift av leir for denne, samt deltakelse med stabspersonell.

Det kan også bli aktuelt å tilby FN disse bidragene også etter 2022. En beslutning om Forsvarets videre innsats i Mali vil bli fattet våren 2022, går det fram av Sahel-strategien.

Les også: Norske styrker fraktet eks-opprørere i kontroversielt FN-program

Powered by Labrador CMS