Nyheter

RYGGE: Ett F-35A kampfly landet for første gang på Rygge flystasjon 17. september 2019.
RYGGE: Ett F-35A kampfly landet for første gang på Rygge flystasjon 17. september 2019.

VG: USA investerer to milliarder på Rygge

Amerikanerne ønsker å bygge blant annet flater for oppstilling av fly, lagerhaller og bygg for ammunisjon.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har godkjent at det amerikanske luftforsvaret kan starte investeringer knyttet til mottak av kampfly på Rygge flystasjon.

– Det har stor betydning for Norge og Norges alliertes sikkerhet at amerikanerne satser i Norge, investerer, og ønsker å legge til rette for mer aktivitet. Alliert forsterkning er en del av forsvarskonseptet vårt, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG.

Gram sier videre til VG at dette er en del av samarbeidet Norge over lang tid har hatt med USA, og at den norske basepolitikken er uendret.

– Det er ikke snakk om noe permanent tilstedeværelse for amerikanske soldater, men å utvikle fasiliteter som kan brukes til felles aktivitet, sier Gram til VG.

En omstridt forsvarsvale med USA er vedtatt av Stortinget, rapporterte NTB i juni i fjor.

Avtalen åpner for amerikansk militær infrastruktur og uhindret tilgang for amerikanske soldater fire steder i Norge, ifølge NTB, som legger til: Rødt, SV og MDG stemte mot, mens regjeringspartiene Ap og Sp fikk støtte fra de borgerlige partiene.

Gram opplyste den gang ifølge NTB at det nye i avtalen er at amerikanerne får «primærjurisdiksjon» også når soldater er involvert i hendelser utenom tjenestetid.

«Han understreker at det er norsk lov som skal gjelde og sier at Norge kan ta tilbake retten til å straffeforfølge ved alvorlige hendelser,» skrev NTB i fjor.

Powered by Labrador CMS