Nyheter:

FORPARTI: Et forparti av amerikanske soldater er allerede på plass for å motta bombeflyene B-1 på Ørland, opplyser Luftforsvaret. Her ser vi flyene sammen norske F-35A kampfly.

Bombefly på Ørland: Vil heller balansere hårfint feil overfor Russland enn allierte

Sjef for Sjøforsvaret Rune Andersen sier det er en hårfin balanse mellom naboskapet til Russland og Nato-medlemskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal være en god alliert og en forutsigbar nabo til Russland, og i den rekkefølgen. Hvis vi balanserer hårfint feil, er det bedre å gjøre det i den retningen (overfor Russland, journ. anm) enn til våre allierte.

Det sa sjef Sjøforsvaret Rune Andersen da spørsmålet om den forestående deployeringen av amerikanske B-1 bombefly ble tema under Luftmaktseminaret.

Han pekte videre på at beslutningen først og fremst er politisk, men at Forsvaret også gjør nøye vurderinger av hvilke operasjoner som skal bli tillatt fra norsk jord og hva Forsvaret selv deltar på i en alliert eller bilateral-ramme.

Russisk kritikk

Da det ble kjent at Ørland flystasjon skal være base for de amerikanske flyene og 200 amerikanske soldater tok det ikke lang tid for Russland reagerte på nyheten.

«Aktiviseringen av utenlandsk militær tilstedeværelse i Norge og i nord inkludert sending av strategiske bombefly «B-1B Lancers» bidrar ikke generelt sett til stabiliteten.

Vi skal fortsette å følge situasjonen og gjennomføre tiltak for å forsvare sikkerheten av landet vårt og i regionen», het det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i Norge.

Forparti på plass

Ifølge pressemelding fra Luftforsvaret vil det komme informasjon om hvor mange fly av typen B-1 bombefly det dreier og når de ankommer Ørland, på et senere tidspunkt.

– Denne typen integrert trening med nære allierte øker begges evne til å samarbeide i våre nærområder. Samtreningen demonstrerer amerikansk forpliktelse til forsvaret av Norge og Europa, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, ifølge pressemeldingen.

Overfor Forsvarets forum sier kommunikasjonssjef i Luftforsvaret Stina Barclay Gaasland at et forparti av amerikanere har ankommet Ørland allerede.

– De kom med to chartrede fly. Når vi har mer informasjon knyttet til når de amerikanske B-1-flyene kommer skal vi gå ut med det, sier hun.

Stormaktsrivalisering

Overfor NRK uttalte professor og oberstløytnant Tormod Heier at den forestående ankomsten av amerikanske bombefly er et utrykk for økende rivalisering mellom stormaktene.

– Det øker sannsynligheten for at Norge blir en slagmark for USA og Russland hvis det skulle bli en konflikt eller en krise som spinner ut av kontroll. Norges interesse ligger i å balansere mellom USA i vest og Russland i øst, sa Heier til NRK.

I en kronikk i Forsvarets forum utdyper professoren ved Forsvarets høgskole videre.

– Sett med russiske øyne er derfor de amerikanske bombeflyene, i likhet med de amerikanske ubåtene, de amerikanske maritime patruljeflyene, marinesoldatene og flåtestyrkene i Barentshavet, en nasjonal sikkerhetsrisiko, skriver Heier.

Powered by Labrador CMS