Nyheter

SAKSØKES: Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov i 1991. Nå har seks litauere saksøkt Gorbatsjov for militæraksjoner under oppløsningen av Sovjetunionen.
SAKSØKES: Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov i 1991. Nå har seks litauere saksøkt Gorbatsjov for militæraksjoner under oppløsningen av Sovjetunionen.

Litauere saksøker Gorbatsjov for 31 år gamle militæraksjoner

Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov, blir saksøkt av seks litauere som mistet slektninger da det sovjetiske militæret gikk inn i landet i 1991.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søksmålet ble reist onsdag på dagen 31 år etter et angrep som skulle hindre at Litauen erklærte selvstendighet. 14 sivile ble drept og over 700 såret da den sovjetiske hæren gikk til aksjon mot bygninger som ble beskyttet av fredelige demonstranter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I 2019 ble 67 sovjetiske offiserer og embetsmenn dømt for krigsforbrytelser i en domstol i Litauen, men påtalemyndigheten har hittil nektet å gå etter 90 år gamle Gorbatsjov, som var Sovjetunionens leder på det tidspunktet.

Gorbatsjov om trusselen fra masseødeleggelsesvåpen: – Må ødelegge atomvåpen for å redde oss selv

Påstanden i søksmålet er at Gorbatsjov burde brukt sin kontroll over militæret til å stanse angrepet mot litauere som søkte frihet og uavhengighet etter 50 år med sovjetisk okkupasjon.

– Det er klart at det ikke ville vært mulig for militæret å aksjonere uten Gorbatsjovs bistand, sier Robertas Povilaitis, som mistet faren sin i angrepet.

Han mener dommen fra 2019 er viktig, men at det også er nødvendig å gå etter den øverste lederen.

Litauen brøt med Sovjetunionen i mars 1990 og ble anerkjent som selvstendig stat i september 1991.

Powered by Labrador CMS