Nyheter

FRYKTER KRIG: Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis mener Russland forbereder full krig mot Ukraina .
FRYKTER KRIG: Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis mener Russland forbereder full krig mot Ukraina .

Litauens utenriksminister: Russland forbereder full krig i Ukraina

Utenriksminister i Litauen, Gabrielius Landsbergis, ba mandag EU og USA komme med en utvetydig uttalelse rettet mot Russland dersom landet angriper Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han kom med uttalelsen på et møte mellom EUs utenriksministre i Brussel mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg tror at vi er overbevist om at Russland faktisk forbereder seg på full krig mot Ukraina. Det er en hendelse uten sidestykke, sannsynligvis siden andre verdenskrig, sa han.

Ukraina og USA har tidligere anklaget Russland for styrkeoppbygging og invasjonsplaner, og både Nato, OSSE, G7-landene og EU har varslet Moskva om at dette i så fall vil få omfattende konsekvenser.

EU diskuterte mulige sanksjoner

EUs utenriksministre diskuterte mandag hvilke økonomiske sanksjoner Kreml har i vente dersom russiske styrker krysser grensa til nabolandet.

Russland avviser anklagene om invasjonsplaner som vestlig skremselspropaganda.

– Russland er en fredelig stat, spørsmålet om invasjon er provoserende, sa president Vladimir Putin i forrige uke.

Eksperter reiser også tvil om hvorfor Russland skulle være tjent med en slik militær inngripen, blant dem pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug som i tre år var OSSE-observatør i Øst-Ukraina.

Dalhaug tror prisen for en krig vil være «bortenfor enhver rasjonell vurdering av vinning og tap» og vil føre Russland inn i en politisk og militær hengemyr som på sikt kan true regimet.

– Putin er ikke kjent som en dumdristig leder, sa Dalhaug til NTB i forrige uke.

Ukrainsk general advarte om angrep

I slutten av november ble den ukrainske brigadegeneralen Kyrylo Budanov intervjuet av Military Times. Da tegnet han et scenario om en russisk offensiv bestående av luft-, sjø- og artilleriangrep, samt angrep med bakkestyrker mot byene Odessa og Mariupol i Øst-Ukraina.

Budanov hevdet også at russiske styrker vil kunne angripe via Hviterussland.

Tor Bukkvoll er seniorforsker ved Forsvarets forsvarsinstitutt og har forsket på både Russland og Ukraina. Til Forsvarets forum har han tidligere sagt at man utvilsomt har vært vitne til en opptrapping av konflikten i Øst-Ukraina det siste halvåret.

Fra russisk side er dette tydelig gjennom krassere retorikk, mindre forhandlingsvilje og gjennom troppeforflytinger ved grensen til Ukraina.

I slutten av november avviste ikke Bukkvoll muligheten for at ukrainsk etterretning kan ha fått fatt på informasjon som gir grunn til å tro at Russland faktisk planlegger å gjennomføre et angrep.

– Ukrainsk etterretning er jo ganske klare. De sier at de regner med et angrep i slutten av januar eller begynnelsen av februar. Og det kan jo ikke utelukkes, ifølge Bukkvoll.

Les mer i denne saken: Ukraina: Russland planlegger angrep etter nyttår

Powered by Labrador CMS