Nyheter:

– At vi ikke engang er i stand til å overvåke våre egne områder i fredstid er skammelig, sier Liv Signe Navarsete (Sp). Her ser vi Monica Mæland, Erna Solberg og Frank Bakke-Jensen under fremleggelsen av langtidsplanen og samfunnssikkerhetsmeldingen.
– At vi ikke engang er i stand til å overvåke våre egne områder i fredstid er skammelig, sier Liv Signe Navarsete (Sp). Her ser vi Monica Mæland, Erna Solberg og Frank Bakke-Jensen under fremleggelsen av langtidsplanen og samfunnssikkerhetsmeldingen.

– Svekker forsvaret av Norge

Regjeringens nye langtidsplan for Forsvaret gjør oss mer avhengig av alliert støtte. Det er en farlig utvikling, sier Liv Signe Navarsete i Senterpartiet.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er ikke engang i stand til å holde kontroll på våre egne nærområder. Bare de siste ukene har overvåkningsfly fra USA gjort jobben som Norge skal gjøre. Med denne planen svekker regjeringen Forsvaret og vår kontroll på eget land, sier Navarsete til Forsvarets forum.

Hun frykter at en økt avhengighet av alliert støtte vil øke spenningen i Norges nærområder og gjøre forholdet til Russland enda mer anstrengt.

– At vi ikke engang er i stand til å overvåke egne områder i fredstid er skammelig.

Det er regjeringen ved forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uenig i.

– Den nye langtidsplanen vil øke Forsvarets beredskap, reaksjonsevne og utholdenhet, sa Bakke-Jensen, ifølge en pressemelding.

Under minimum

Navarsete sier imidlertid at regjeringens langtidsplan er under minimumsnivået som tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la frem i sitt fagmilitære råd. Det haster å få en sterkere satsing på personell, men det er lite som varsler om at regjeringen tar det på alvor, mener Navarsete. Hun sier den reelle satsingen på Forsvaret blir skjøvet langt fram i tid.

Liv Signe Navarsete mener regjeringens langtidsplan svekker forsvaret av Norge.
Liv Signe Navarsete mener regjeringens langtidsplan svekker forsvaret av Norge.

– Det kommer ikke helikopter til Hæren, og nye stridsvogner kommer først i neste periode. En større satsing på personell er førsteprioritet – det er store utfordringer knyttet til bemanningssituasjonen i Hæren, Sjøforsvaret og i Luftforsvaret.

– En ubenyttet mulighet

– Det skal så lite til knyttet til omskolering av personell fra sivil side som kunne gått inn i Forsvaret på kort tid. Det ville styrket Forsvaret, og det ville også hjulpet de som har mistet jobben.

Les også: – Det vil alltid være flere ting vi skulle ønsket oss, skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Det sier Anniken Huitfeldt (Ap) som leder Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget til Forsvarets forum. Hun sier at regjeringens langstisplan svikter der det gjelder som mest.

– Den er mer konkret enn den forrige, men det er personellmangel over hele «fjøla» - i Luftforsvaret, Hæren og i Sjøforsvaret. Det er veldig mange fra sivil luftfart som kunne blitt rekruttert rett inn, det samme gjelder i de andre forsvarsgrenene. Og mange ønsker seg også tilbake.

Huitfeldt sier at det haster å komme til enighet om en ny langtidsplan for Forsvaret. Den nåværende planen fra regjeringen vil svekke forsvarsevnen.

Ap-politikeren er også skuffet over at det ikke ligger an til at Hæren får egne helikoptre.

– En moderne hær må være mobil. Det legger ikke regjeringen opp til, sier Huitfeldt.

Regjeringen har ikke tatt signalet, sier Morten Wold i FrP.
Regjeringen har ikke tatt signalet, sier Morten Wold i FrP.

– Tok ikke signalet

– Det var ikke dette vi håpet på da vi tidligere i år valgte å sende regjeringens langtidsplan i retur. Det er en videreføring av dagens forsvar med et håp om at ting fortsatt skal gå greit.

Det sier forsvarspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet Morten Wold til Forsvarets forum.

Han peker særlig på at satsingen på personell, som opposisjonen har vært tydelige på at må styrkes, uteblir med regjeringens langtidsplan.

– Neste år er det snakk om 57 nye stillinger. Innenfor neste planperiode som strekker seg til 2024 er det snakk om 550 stillinger. Det reelle satsingen blir skjøvet mye lenger fram i tid. Det blir tøffe forhandlinger framover, sier Wold.

Han mener at det nå er store muligheter for Forsvaret å skaffe seg sårt tiltrengt personell fra det sivile, men den muligheten uteblir ved regjeringens langtidsplan.

– Det er likevel positivt at det er en styrket satsing på Hæren ved Brigade Nord og Finnmark landforsvar, sier Wold.

Powered by Labrador CMS