Debatt:

Det er ingen politisk vilje til å finansiere en forsvarsstruktur som svarer på trusselbildet, skriver Jacob Børresen.

Langtidsplanen: – Ingen politisk vilje

Et dysfunksjonelt forsvar øker faren for at det skal oppstå episoder som kan utvikle seg til krise, skriver Jacob Børresen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedproblemet med regjeringens forslag til langtidsplan er at strukturen den legger opp til ikke er i nærheten av å møte de sikkerhetspolitiske utfordringene som er presist beskrevet i Prop 62 S.

Strukturen lar seg heller ikke omsette i stridsevne innenfor de økonomiske rammene forslaget til langtidsplan skisserer. Det vil verken være midler til å fullt ut bemanne alle strukturens enheter og avdelinger, å trene og øve dem, eller til å legge opp nødvendig forråd av ammunisjon og reservedeler som kan gi dem et minimum av utholdenhet.

Kampflyet F-35, som skal utgjøre kjernen i dette forsvaret (i seg selv en absurditet – kampfly er et støttevåpen som ikke har noen verdi i krig annet enn som støtte til bakkestyrker og sjøstridskrefter, som i denne strukturen er redusert til et militært sett meningsløst lite antall), er gitt en basestruktur med kun to baser, og hvor den ene – Evenes – er så liten at det effektivt forhindrer den eneste effektive form for beskyttelse mot moderne presisjonsvåpen, nemlig spredning.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost til debatt@fofo.no

Det nærmest garanterer at F-35 er satt ut av spill før krigen er i gang.

...Forsvarets hovedoppgave er å bidra til å forhindre krig.

Jeg konstaterer at det ikke er noen vilje på politisk hold til å gå inn i disse problemstillingene.

Å skulle gjøre noe grunnleggende med problemet vil dessuten være så smertefullt – sentrale politikere vil møte seg selv i døra i en slik grad – at det er mer behagelig bare å la det ligge.

Dessuten: Det blir jo ikke krig (får vi inderlig håpe).

Problemet er bare at Forsvarets hovedoppgave er å bidra til å forhindre krig. Og med et dysfunksjonelt forsvar øker faren for at det skal oppstå episoder som kan utvikle seg til krise, reduseres regjeringens handlingsrom i krisesituasjoner, øker sannsynligheten for at kriser utilsiktet utvikler seg til krig.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS