Debatt:

Om Sunde hadde valgt ordet «uetisk» om helheten i regjeringens fremlegg kunne vi faktisk fått en interessant debatt, skriver Oddmund Hammerstad.
Om Sunde hadde valgt ordet «uetisk» om helheten i regjeringens fremlegg kunne vi faktisk fått en interessant debatt, skriver Oddmund Hammerstad.

Langtidsplanen: – Burde holdt seg for god til det

– Jeg er ikke en forsvarer av regjeringens forslag til langtidsplan, men Harald Sunde argumenter framstår som partipolitisk markering, skriver Oddmund Hammerstad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg ser av Harald Sundes svar på min kritikk av hans introduksjon av en etisk dimensjon i spørsmålet om fremdriften i fornyelsen av stridsvognsvåpenet at han mener det er å trekke oppmerksomheten bort fra «egen elendighet» (som han velger å kalle regjeringens forslag til langtidsplan). Jeg er ikke en forsvarer av regjeringens forslag til langtidsplan, og har gitt uttrykk for det både internt i Høyre og i innlegg i blant annet Nordnorsk debatt og Morgenbladet.

Det er Sundes valg av retorisk metode jeg reagerer på. Den er populistisk i den forstand at publikum skal ledes til å forestille seg at eliten (in casu regjeringen) ikke bryr seg om folks (les: soldatenes) sikkerhet. Det er en teknikk som særlig politikere på fløyene bruker i sin kommunikasjon med elektoratet. Sunde burde holde seg for god til det.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Om Sunde hadde valgt ordet «uetisk» om helheten i regjeringens fremlegg kunne vi faktisk fått en interessant debatt. Forslaget legger nivået i ressurstilgangen til Forsvaret i årene fremover på et så lavt nivå at det ville, om det blir vedtatt, svekke vår evne som nasjon til å møte vitale sikkerhetspolitiske utfordringer i årene fremover.

Jeg håper at forhandlingene som nå skal skje i Stortinget vil holde partipolitiske markeringer og populistiske utspill unna...

Når for eksempel Norges uttalte utenrikspolitiske målsetting er å bidra til lavspenning i nordområdet, og vi i praksis er med på å øke potensialet for konflikt, er det åpenbart grunnlag for å introdusere en etisk dimensjon i det vi holder på med.

Jeg håper at forhandlingene som nå skal skje i Stortinget vil holde partipolitiske markeringer og populistiske utspill unna, og at Senterpartiet bidrar til å løfte langtidsplanen til det nivå som gir Forsvaret tilstrekkelig ressurser til å møte de sikkerhetspolitiske utfordringer som regjering og stortingsflertall synes å være enige om.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS