Nyheter:

24 vedtak ble votert over tirsdag. De gikk gjennom. Også Anniken Huitfeldt (t.v.) og Arbeiderpartiet stemte for den nye langtidsplanen

Enige om ny langtidsplan

Stortinget stemte tirsdag frem ny langtidsplan for Forsvaret. – Bra for forsvaret av Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært omfattende forhandlinger, med viktige diskusjoner. Jeg er glad vi nå har kommet til enighet med Stortinget om helheten i planen. Enighet gir forutsigbarhet. Det er bra for forsvaret av Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på departementets egen nettside.

«Evne til forsvar – vilje til beredskap» ble vedtatt tirsdag 1. desember – etter at den første planen ble sendt i retur fra Stortinget til regjeringen før sommerferien.

Slik ble langtidsplanen kastet: 31 dager, 8 krav, korona og skyggemøter

Senterpartiet trakk seg

Ny plan ble lagt frem i oktober. Den ble etterfulgt av fire uker med dramatiske forhandlinger, som gikk flere dager på overtid og som endte med at Senterpartiet trakk seg. De mente at ingen av de andre partiene var villige til å komme dem i møte. For Arbeiderpartiet var det ikke et alternativ.

– Jeg har aldri opplevd at et større opposisjonsparti trekker seg fra slike forhandinger, sa Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt til Forsvarets forum.

– Det ligger ingen ære i å stemme mot alle forbedringer for så å gå ned med flagget til topps. Aller minst i forsvars- og sikkerhetspolitikken, skriver Huitfeldt på Twitter.

24 vedtak

Til slutt forhandlet Utenriks- og forsvarskomiteen – og partiene som er representert der – seg frem til 24 vedtak som det var flertall for på Stortinget.

De 24 vedtakene kan du lese om her.

Under behandlingen i Stortinget la de ulike partiene frem sine primærstandpunkter, men de stemte for de 24 vedtakene de hadde blitt enige om.

Derfor gikk alle vedtakene gjennom. Det innebærer blant annet at regjeringen øker bemanningen med 310 ansatte i 2021 og at det skal etableres egen helikopterskvadron på Bardufoss for å understøtte Hæren.

– En svak plan blir litt bedre, sier Huitfeldt til Forsvarets forum.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen oppsummerer det derimot slik: En god plan har blitt bedre.

– Vi skaper et tryggere Norge, med bedre beredskap, økt kampkraft og fortsatt økonomisk bærekraft for Forsvaret, sier han til Forsvarsdepartementets nettside.

Powered by Labrador CMS