Meninger

Forslaget til langtidsplan skaper forutsetninger for et reservistkonsept som et essensielt bidrag til nødvendig forsvarsevne, skriver Jørn Buø. Dette er fra et tidligere skytterstevne der blant andre NROF bisto.
Forslaget til langtidsplan skaper forutsetninger for et reservistkonsept som et essensielt bidrag til nødvendig forsvarsevne, skriver Jørn Buø. Dette er fra et tidligere skytterstevne der blant andre NROF bisto.

– Vanskelig å se den reelle satsingen på personellet

Mangelfull finansiering av vedtatt struktur har vært en gjenganger, skriver Jørn Buø.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Politisk ledelse i Forsvarsdepartementet og ledere i Forsvaret gjentar stadig at Forsvarets viktigste ressurs er menneskene. Likevel er det vanskelig å se den reelle satsingen på personellet i regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret som ble lagt frem i vår.

NROF håper derfor at dette, i tråd med ett av kravene fra opposisjonen, blir prioritert i det videre arbeidet med ny langtidsplan for Forsvaret.

NROF er glad for at Forsvaret ut over HV synes å få en økt forståelse for at strukturen består av både personell, materiell og basestruktur, hvor personelldelen består av stadig tjenestegjørende personell og en aktiv reserve.

Må finansieres

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Det er viktig at det er vilje til å finansiere hele den vedtatte strukturen, inkludert tilstrekkelig bemanning og øving/trening. Dessverre har mangelfull finansiering av vedtatt struktur vært en gjenganger for Forsvaret.

Forslaget til langtidsplan skaper forutsetninger for et reservistkonsept som et essensielt bidrag til nødvendig forsvarsevne. Selv om det å benytte ikke stadig tjenestegjørende personell som en del av styrkestrukturen ikke er nytt for Forsvaret, mener jeg det har vært så mange endringer i Forsvaret og i samfunnet siden den kalde krigen at et tidsmessig konsept er på sin plass.

Trenger avklaring

Et slikt reservistkonsept bør inneholde elementer som begrepsavklaringer, en aktiv forvaltning av styrkestrukturen, fokus på at Forsvarets operative effekt leveres av Forsvarets avdelinger med personell som er godt trent og øvd i sin funksjon og avdeling.

Bruk av beredskapskontrakter og tilpasset ståtid, øving og trening i tråd med den enkelte avdelings operative krav bør med i reservistkonseptet.

Bruk av beredskapskontrakter og tilpasset ståtid, øving og trening i tråd med den enkelte avdelings operative krav bør med i reservistkonseptet. Et tilpasset system for innkalling, godtgjøringsmodell for tjeneste som reservist og rammer for arbeidsgiverdialog er også essensielt.

Jeg forventer at de som er ansvarlige for å vedta og implementere endelig plan, griper denne muligheten til å få et best mulig forsvar for pengene med begge hender. NROF vil følge med videre, og bidrar gjerne i den videre prosessen.

Powered by Labrador CMS