Nyheter:

Sykepleier og gårdbruker i grønt

Ikke alle som kriger under øvelse Trident Juncture er soldater på heltid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Henning Lundberg, Kristin Sletten Orten og Martin Vågsæter ser ut som vanlige soldater som deltar på øvelse Trident Juncture. Og ja, de er soldater under øvelsen. Men i det daglige er de student, sykepleier og gårdbruker. De er folk med vanlige jobber, som noen dager i året er inne på øvelser som soldater i Heimevernet.

– Jeg trivdes veldig godt da jeg var i Forsvaret, men driver nå en gård. Ved å være i Heimevernet kan jeg kombinere de to tingene på en fin måte, sier Martin Vågsæter.

Og hvis noe virker kjent med Vågsæter, er det fordi han deltok i TV-serien Jakten på kjærligheten.

Trioen er med i innsatsstyrke Archery i Møre og Fjordane Heimevernsdistrikt (HV-11) og har tegnet kontrakt med Heimevernet som gjør at de kan ha opp til 30 dager med tjeneste i grønt i året.

– Jeg synes det er viktig å bidra for landet på denne måten. Før jeg ble sivilist, var jeg ansatt i Forsvaret i flere år. Derfor har det vært en naturlig del av mitt voksne liv. Jeg kunne gjerne tenkt meg å fortsette i Forsvaret, men å bo og jobbe i Møre og Romsdal lar seg ikke kombinere med en karriere i Forsvaret fordi det er få tjenestesteder i fylket, sier Henning Lundberg.

Student. Kristin Sletten Orten er student og mener det fint lar seg kombinere med å være i en innsatsstyrke i Heimevernet.

– Det er ingen problem. Man vet i god tid på forhånd når øvelsene er, så kan man planlegge ut i fra det, sier hun.

Under øvelse Trident Juncture har de tatt turen fra Møre og Romsdal til Oppdal for å støtte den spanske bataljonen som skal forsvare byen. 

– Jeg synes det er viktig å bidra for landet på denne måten (HV-soldat Henning Lundberg).

Det litt spesielle er at innsatsstyrke Rype fra Trøndelag Heimevernsdistrikt (HV-12) støtter US Marines som angriper Oppdal. Dermed er Heimevernet kommet i den spesielle situasjonen at de kjemper mot seg selv under denne øvelsen. 

HASTER VIDERE: Ryktene vil ha det til at US Marines og innsatsstyrke Rype er i ferd med å ta Oppdal. Det gjør at soldatene i innsatsstyrke Archery må trekke ut av Oppdal.\n
HASTER VIDERE: Ryktene vil ha det til at US Marines og innsatsstyrke Rype er i ferd med å ta Oppdal. Det gjør at soldatene i innsatsstyrke Archery må trekke ut av Oppdal.\n

Forsvarets forum møter dem i Oppdal sentrum like etter at slaget om Oppdal er startet.

– Det blir spennende, artig og lærerikt. Det er i slike situasjoner som dette man lærer litt ekstra sammenlignet med tidligere øvelser, mener Sletten Orten.

Hun får støtte Lundberg.

– Det er spennende å delta på en så stor øvelse. Man får testet både seg selv og avdelingen om det fungerer på en god måte. Så langt har det vært veldig bra, konkluderer Lundberg før de må haste videre.

Ifølge den lokale ryktebørsen er nemlig US Marines og innsatsstyrke Rype er i ferd med å ta Oppdal. 

Powered by Labrador CMS