Nyheter:

Flysoldat Kristin Flo Kandal er administrasjonssoldat for HV-02 og har bidratt i oppdraget på Gjerdrum.

Flysoldat Kristin var på juleperm da hun ble sendt til Gjerdrum

Leverte utstyr til Heimevernet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er 31. desember. Kristin Flo Kandal er hjemme på julepermisjon. Hun står på jobb i hjembyen sin. Kandal er fra Stryn og har en deltidsjobb på Loen Skylift utenom tjenesten sin i Forsvaret. På kvelden skal hun feire nyttårsaften sammen med familie og venner. På mobilen hennes tikker det inn en melding.

Kandal er administrasjonssoldat i Forsvarets fellestjenester. Hun jobber for Heimevernsdistrikt HV-02 på leiren Lutvann i Oslo. Jobben hennes er å levere utstyr til forskjellige leirer og avdelinger.

Meldingen er fra hennes foresatt, hennes daglige sjef i HV-02.

– Jeg fikk melding på dagen, men da var jeg på jobb, forklarer hun.

Kandals foresatt, major André Stiansen forklarer situasjonen på Gjerdrum, og sjekker mulighetene for at hun kan komme tilbake fra permisjon. Hun trengs for å levere utstyr til HV-soldatene som er på oppdrag.

– Jeg var nødt til å finne ut om jeg kunne reise tilbake da jeg var ferdig på jobb, forklarer Kandal.

– Hun fikk den faktiske innkallingen i 22-tiden på nyttårsaften. Kandal kastet seg rundt og var på plass litt ute på kveldingen første nyttårsdag, sier Stiansen.

Les også: Heimevernet trekker seg ut etter 14 dagers innsats i Gjerdrum

Kandal har kjørt flere ganger opp til Gjerdrum for å levre diverse materiell og utstyr til HV-soldatene.

Avbrutt permisjon

Kandal har egentlig julepermisjon frem til 4. januar. Før denne julepermisjonen har ikke hun vært hjemme siden september.

– Selvfølgelig var det litt kjipt å måtte reise tilbake tidligere fordi jeg har ikke vært hjemme siden september, forteller hun.

– Jeg tenkte at siden de tilkaller meg som bor så langt unna er det veldig nødvendig at jeg kommer og at dette var en viktig sak. Jeg får gjort noe viktig i førstegangstjenesten min.

Kandal får endret flyet sitt. Hun flyr fra Ørsta-Volda til Oslo 1. januar, og er på jobb på Lutvann 07.30 2. januar klar for å bistå HV-02 i oppdraget i Gjerdrum.

– De vernepliktige vi har her hos oss er en del av beredskapen vår og er en viktig ressurs for å frigjøre arbeidskapasitet for de faste ansatte, forklarer Stiansen.

Han forklarer videre at det var mer fornuftig å innkalle Kandal fremfor noen andre basert på oppgavene de trengte støtte til. Hun kjenner godt til de forskjellige lagrene, lokasjoner og materiell.

Major André Stiansen i HV-02.

– Det er transportkapasiteten kombinert med kjennskapet til avdelingen og de ressursene vi har, som gjorde at det var fornuftig å kalle henne tilbake. Alternativet er at vi har et stabsområde som driver med logistikken, men skulle vi satt dem på beina medfører det et mye større logistisk fotavtrykk. Da måtte vi kalt inn flere folk fra sivile jobber og tilbake fra ferie, sier Stiansen.

En av to vernepliktige

Kandal er en av to vernepliktige som har vært en del av Forsvarets bidrag på Gjerdrum. Forsvaret har stilt med soldater fra Forsvarets spesialkommando, hundeskolen, Ingeniørbataljonen, Etterretningsbataljonen og i overkant av 500 soldater fra Heimevernet.

– Jeg har kjørt materiell. Som for eksempel refleksvester, sanitetsutstyr og sambandsutstyr, forklarer hun.

Kandal har blant annet levert refleksvester til HV-soldatene på Gjerdrum.

For at heimevernssoldatene som er i Gjerdum skal kunne gjennomføre oppdraget sitt er de avhengige av diverse utstyr. Når de står på veikontrollpost er det for eksempel nødvendig med reflekser for at de skal være godt synlige. Sambandsutstyr trenger de også. Soldatene er nødt til å kunne kommunisere.

– Med en fast ansatt, Kandal og meg har vi sammen med avdelingenes egne logistikkressurser klart å støtte oppdraget på Gjerdrum på en god måte, sier Stiansen.

Les også historien til fartøysjefen som var med å redde liv 30. desember: – En evighet for de som står på bakken

Å kunne hjelpe til

– Hvordan føles det å være en av to vernepliktige som har vært en del av aksjonen i Gjerdrum?

– Det har jeg egentlig ikke tenkt så mye over. Det har vært veldig mange andre som har bistått så jeg har ikke tenkt at jeg er en av to vernepliktige her, sier Kandal.

– Det er veldig forferdelig det som har skjedd i Gjerdrum, så jeg ville jo hjelpe til om det var mulig.

– Hvor mange ganger har du vært i Gjerdrum?

– Det har blitt noen ganger, sier hun.

– Jeg har hvert fall vært der to ganger per dag. I tillegg til at jeg har kjørt til andre leirer også.

En av dagene måtte Kandal først kjøre fra Lutvann til Heistadmoen. Fra Heistadmoen gikk turen mot Gjerdrum før hun returnerte til Lutvann igjen. Så var hun nødt til å dra tilbake til Gjerdrum.

– Det har blitt lange dager med mye kjøring. Jeg har forsøkt å holde motet oppe og gjort så godt jeg kan.

Powered by Labrador CMS