Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Forsvaret av Sverige har blitt det viktigste igjen, og vi får penger til å bygge opp det svenske forsvaret. Vi har fått høre at «Det er kul at Försvarsmakten syns igjen». Kommunikasjonssjef for helikopterflottiljen i Sverige, Lasse Jansson, forteller om «Aurora» og om økte bevilgninger til Försvarsmakten.
Annonse
Malmen militærbase. På den militære flybasen Malmen, et par timers kjøretur sørvest for Stockholm i Linköping, er det rundt 900 ansatte i Forsvarsmakten. Det er Black Hawk helikopter 16, og Augusta Westlands helikopter 15. Nesten halvparten av de som jobber her er disponert til den svenske helikopterflottiljen.
– Men angrepshelikoptre har vi ikke. Derfor var det fint at vårt luftvern fikk øvd seg mot amerikanske Apache-helikoptre som spilte fienden, sier Jansson.
– Trolig har det aldri vært så mange amerikanske soldater her som under Aurora. Vi bygger allianser med ulike land, men vi tenker ikke Nato. Vi forholder oss til enkeltland, sier Jansson og viser til at Sverige har militært samarbeid med blant andre Finland og de baltiske landene.
– Øvelsen har gitt oss god trening i å øve på vertlandsstøtte – det er viktig for oss, sier han.
Usannsynlig medlemskap. Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, Håkon Lunde Saxi, mener det er usannsynlig at Sverige vil søke om Nato-medlemskap med det første. Sverige er politisk delt mellom et borgerlig flertall for Nato, mens det sosialdemokratiske partiet ikke ønsker medlemskap. Videre mangler det en bred folkelig støtte for å slutte seg til forsvarsalliansen, sier Saxi.
– Det har likevel vært et stemningsskifte i svensk sikkerhetspolitisk tankegang som følge av Russlands uforutsigbare oppførsel ved invasjonen av Ukraina og krigen i Georgia, sier Saxi.
– Sverige har de seneste årene vært opptatt av å knytte seg opp mot de vestlige sikkerhetspolitiske aktørene, i særlig grad USA. Mange i Sverige oppfatter at de har en implisitt sikkerhetsgaranti om militær støtte om nødvendig.
– Mange i Sverige oppfatter at de har en implisitt sikkerhetsgaranti om militær støtte om nødvendig. (Håkon Lunde Saxi)
Saxi forteller at øvelse Aurora er viktig for å styrke de militære båndene til vestlige land, samt at det er første gang siden 90-tallet at en militærøvelse i Sverige er innrettet mot forsvar av svensk territorium
– Sverige har 200 år lang historie med militær alliansefrihet. Likevel er det er det viktig å knytte militære bånd som for eksempel ved at Sverige underskrev og ratifiserte «Nato Host Nation Support Agreement». Det gjør det enklere for Nato-land å øve i Sverige, og enklere for Nato-land å komme på kort varsel, sier han.
Søker samarbeid. Oberst Peder Söderström er flotilljechef for helikopterflottiljen på Malmen. Han mener at de er i ferd med å bygge opp forsvaret av Sverige.
– Vi har ingen garantier i tilfelle krise eller krig, men vi håper på hjelp hvis vi trenger det.
Fokuset på utenlandsoppdrag har blitt svakere, søkelyset på mer nærliggende potensielle trusler, er blitt viktigere. Den russiske invasjonen av krim og stor aktivitet i Østersjøen, blant annet i forbindelse med øvelsen «Zapad«, har vekket en større bevissthet blant svenske politikere og ført til et lite skifte i den hjemlige opinionen overfor Nato. Medlemskap i forsvarsalliansen er likevel usannsynlig med det første.
– Det er bra at det også er et tyngdepunkt av land rundt Østersjøen som deltar i øvelsen. At USA og Frankrike stiller med soldater er bare positivt, sier Söderström
– Vi har aldri nektet på at vi samarbeider og søker samarbeid med andre land. Vi har ingen garantier i tilfelle krise eller krig, men vi håper på hjelp hvis vi trenger det, sier han.