Nyheter

RUSSLAND: To kvinner går forbi et reklameboard i St. Petersburg 31. januar 2023. Plakaten viser en russisk soldat som hylles for sin innsats i Ukraina med setningen: «Heder til Russlands helter.»

Britisk etterretning: Alkoholmisbruk trolig utbredt blant russiske soldater

Blant Russlands 200.000 drepte og sårede soldater siden starten på Ukraina-invasjonen, er et betydelig mindretall relatert til andre årsaker enn strid, hevder Defence Intelligence (DI).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En russisk nyhetskanal på meldingstjenesten Telegram rapporterer om «ekstremt høy» forekomst av hendelser, lovbrudd og dødsfall relatert til alkoholkonsum blant deployerte russiske soldater, skrev Defence Intellingce (DI) i en oppdatering på Twitter søndag.

Etterretningstjenesten DI er underlagt det britiske forsvarsdepartementet og har 5000 ansatte.

DI skriver videre at andre årsaker til at russiske soldater blir drept eller såret utenfor kamphandlinger trolig er:

  • Dårlige rutiner for våpenhåndtering.
  • Trafikkulykker.
  • Klimatiske skader, som hypotermi.

– Russiske offiserer betegner sannsynligvis utbredt alkoholmisbruk som spesielt skadelig med hensyn til effektivitet i strid. Imidlertid er det russiske samfunnet preget av tungt alkoholkonsum, som lenge har vært stilltiende akseptert i deler av militærlivet og til og med i stridsoperasjoner, skriver DI.

Tankesmien Institute of War (ISW) omtalte i november i fjor «panikk og lav moral» som et økende problem for russiske styrker, med henvisning til den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maliar.

«( . . . ) russiske styrker driver med omfattende alkoholmisbruk, og i noen tilfeller selvskading for å kunne forlate fronten,» sa Maliar ifølge ISW.

Hemmelige opptak fra Butsja

En russisk soldat i Ukraina «forklarer til sin kone at han er full fordi alkohol gjør det lettere å drepe sivile», skrev nyhetsbyrået AP i februar i år.

AP-reportasjen er basert på 2000 hemmelige opptak av telefonsamtaler mellom russiske soldater i Ukraina, og deres kjære hjemme i Russland, som ukrainsk påtalemyndighet sitter på. Ukraina fikk tilgang på samtalene fordi de har gått via ukrainske basestasjoner.

I tillegg til utdrag fra samtalene har AP også publisert deler av selve lydopptakene, og har i enkelte tilfeller snakket med mødrene til russiske soldater som deltok i samtalene.

AP skriver at de har identifisert samtaler som involverer soldater i en militær enhet som ukrainsk påtalemyndighet hevder utførte krigsforbrytelser i Butsja, en by like utenfor Kyiv. Etternavnene til de involverte er ikke publisert i saken. Samtalene fant sted i mars 2022, ifølge AP.

I en av samtalene sier den russiske soldaten Maxim på telefon til sin kone at han har drept så mange sivile at han «tror han er i ferd med å bli gal». Ifølge AP sier Maxim at han bare sitter full i mørket og venter på det neste ukrainske artilleriangrepet.

Kone: «Hvordan i [banneord] skal skal du beskytte deg selv hvis du er brisen?»

Maxim: «Helt normalt. På den annen side, det er lettere å skyte . . . sivile. La oss ikke snakke om dette. Jeg kommer tilbake og forteller hvordan det er her og hvorfor vi drikker.»

Kone: «Vær så snill, bare vær forsiktig!»

Powered by Labrador CMS