Nyheter

FORBRYTELSE: Sergej Kozyrev kaller Russlands invasjon av Ukraina for «en forbrytelse».
FORBRYTELSE: Sergej Kozyrev kaller Russlands invasjon av Ukraina for «en forbrytelse».

Tidligere russisk utenriksminister ber soldater slutte å følge ordre

– Russland kommer til å bli slått og vil forlate Ukraina i skam, sier Andrej Kozyrev.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En tidligere russisk utenriksminister kommer med hard kritikk av invasjonen av Ukraina. I et intervju med den uavhengige russiske TV-kanalen Dozjd, kaller Andrej Kozyrev krigføringen «en forbrytelse».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg vil gjerne benytte anledning til å henvende meg til russiske mennesker som tjenestegjør i militæret: slutt å følge de kriminelle ordrene! Ordren om å drepe våre brødre er absolutt grunnløs. Det har ingenting å si om vi liker eller ikke liker hvordan de lever i Ukraina. Det har ingenting med oss å gjøre, det er deres sak, sier Kozyrev i intervjuet.

Les også: Norsk astronauthåp trekker seg fra samarbeid med Russland

Kozyrev var Boris Jeltsins utenriksminister i Russland fra 1992 til 1996. Han var også utenriksminister i sovjetrepublikken Russland, før Sovjetunionen gikk i oppløsning.

– Å føre en krig mot sine brødre er en forbrytelse, sier han om Russlands invasjon av nabolandet.

Krigserstatning

Den tidligere toppdiplomaten, som når er 70 år gammel, spår et ydmykende nederlag for Russland, og sammenligner invasjonen av Ukraina med Sovjetunionens krig i Afghanistan.

– Dessverre blir vi nødt til å forlate Ukraina på samme måte som vi forlot Afghanistan, hvis ukrainerne er snille med oss og vil gi oss en verdig utgang, sier han.

Kozyrev spår også at Russland vil måtte betale krigserstatning for ødeleggelsene i nabolandet.

– Hele verden ser på dette som en aggressiv krig og vi blir nødt til å betale kompensasjon for alle ødeleggelsene og drapene. Tyskland betalte lenge for sin krig. Jeg var selv med på forhandlingene om de siste kompensasjonene på 1990-tallet. (…) Hvem skal betale for ødelagte byer og tettsteder i Ukraina? Det er Russland, advarer han.

Jobbet med Lavrov

I Russland har myndighetene innført begrensninger på hvordan mediene kan omtale invasjonen. Det er bare lov å bruke offentlige regjeringskilder, og det det russiske medietilsynet har varslet at det ikke er lov å bruke ordene «angrep», «invasjon» eller «krig».

Ifølge Wikipedia er Kozyrov bosatt i USA, og kan antagelig uttale seg friere enn om han fortsatt hadde bodd i Russland. Kun en liten gruppe kjente russere har uttalt seg kritisk til invasjonen av Ukraina.

Kozyrov har også kritisert Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, som han jobbet sammen på 1990-tallet.

Lavrov, som rettmessig ble gjenstand for sanksjoner i dag, jobbet for meg på 1990-tallet. Jeg pleide å kunne stole på ham. Nå ville jeg passet på om han sto bak meg, skrev Kozyrov på Twitter 25. februar.

Han har ingen tro på russisk seier i Ukraina.

– Russland kommer til å bli slått og vil forlate landet i skam, sier den tidligere utenriksministeren i intervjuet.

Powered by Labrador CMS