Nyheter

SORG: Kvinner gråter mens de holder et portrett av en fallen soldat fra republikken Burjatia i Russland. Soldaten døde i krigen i Ukraina.
SORG: Kvinner gråter mens de holder et portrett av en fallen soldat fra republikken Burjatia i Russland. Soldaten døde i krigen i Ukraina.

I Russlands fattigste regioner kjemper mødre og koner for at soldatene skal komme hjem

Soldatene visste ikke at de skulle delta i krig da de dro vestover på øvelse. Kvinnene jobber på spreng for å finne måter de kan komme seg ut av Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne saken er publisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Broren min ble sendt på 333 øvelser, sa en kvinne fra republikken Burjatia, sør i Sibir om slektningen sin som tjenestegjør i det russiske militæret i Ukraina.

— Han meldte seg ikke for å krige mot et annet land. Han ble lurt. De fikk ikke vite at de skulle krysse grensen før kvelden invasjonen startet.

Kvinnen, som vil forbli anonym i frykt for konsekvenser på grunn av sin motstand mot krigen, er en del av en økende mengde mødre, søstre og partnere til russiske soldater fra fattige områder som Burjatia og Tuva som samles for å påvirke offiserer til å sende sine nærmeste hjem.

— Han ringte meg fra Belarus (kvelden Russland invaderte Ukraina i februar), fortsatte kvinnen.

— Han klagde over at han ble presset til det og jeg skjønte at han var for redd til å nekte. Han ble tydeligvis truet, ikke bare om rettsforfølgelse, men også på sin fysiske helse.

Les også: - Krig er svinaktig dyrt

Informasjon

Ved å bruke et lukket grupperom i den sikre meldingsappen Vyber, deler kvinnene informasjon og råd om hvordan slektningene deres som tjenestegjør i Ukraina – på lovlig vis – kan slippe å kjempe.

Ailana (hennes navn er endret i denne reportasjen), moren til en soldat fra republikken Tuva, sør i Sibir, forteller at sønnen hennes hadde en lignende opplevelse. Enheten han tilhørte ble flyttet til Belarus for øvelser i januar og ble sendt inn i Ukraina 24. februar med ordre om å ta over Kyiv innen to dager.

Han fikk ikke kontaktet moren sin igjen før i midten av mars, da enheten hans ble tatt ut av Ukraina for omgruppering. Under samtalen fortalte sønnen henne hvordan de hadde blitt lurt og at flere soldater forsøkte å finne måter å unngå å bli sendt tilbake. Ailana forhørte seg med advokater, men i mellomtiden ble sønnen hennes sendt inn i Ukraina igjen.

I flere uker var Ailana uten kontakt med sønnen sin — en periode hun beskriver som en av de verste i livet sitt. I juni fant hun en advokat som forklarte hvordan en soldat på kontrakt offisielt kan nekte stridsplikt.

— Da sønnen min endelig sendte inn en henvendelse der han opplyste at han ikke ville kjempe lenger, begynte de å true han, fortalte Ailana.

— De fortalte at han ville måtte møte i en domstol og ville få fengselstraff på åtte år. Han ringte meg og spurte «Mamma, hva skal jeg gjøre?», men jeg hadde snakket med advokater og fortalte han at det bare var en bløff.

Hun forteller at senere ble hennes sønn og 13 andre soldater som hadde gjort det samme, ydmyket og merket som «forrædere» foran enheten sin. Til dels på grunn av Ailanas råd holdt alle de 14 ut ydmykelsen og truslene, og de ble løslatt. Siden det har de returnert til Tuva.

Les også: Kulturkrigen i Ukraina

Free Buryatia

Rettighetsgruppen Free Buryatia rapporterte 11. juli at omtrent 150 soldater fra republikken hadde lyktes i å nekte ytterligere utplassering i Ukraina og hadde returnert hjem den 9. juli. Før de ble sendt tilbake ble soldater angivelig holdt i en lukket militærbase og truet med straffeforfølgelse. Lederen i Free Buryatia, Aleksandra Garmazhapova, gratulerte soldatene i et facebookinnlegg, der skriver hun at de «reddet sine egne liv og andres.»

I slutten av juni sendte flere soldaters partnere og mødre fra Buryat en videoappell til Aleksei Tsydenov, guvernøren i Burjatia. I videoen oppfordrer de han til å hente hjem soldatene fra Ukraina.

— De har deltatt i den «spesielle operasjonen» siden 24. februar, sier kvinnene i videoen.

— De er utmattet både fysisk og moralsk.

En aktivist fra Tuva, som ber om å bli omtalt som Vasily, forteller at han vet om minst 20 soldater til fra republikken som har nektet ytterligere kamp, men sier at de har ikke fått tillatelse til å returnere hjem. Han og konen hans deltar aktivt på Vyber og i Instagram-grupper dedikert til å hjelpe soldater slippe unna de militære kontraktene sine.

— I det siste har kvinner i disse gruppene diskutert hvordan mennene deres kan nekte å delta i den «spesielle operasjonen», forteller Vasily til RFE/RL, mens han bruker begrepet om krigen i Ukraina som Kreml insisterer på.

— De er tydeligvis begynt å bli klar over de enorme tapene i krigen. Tidligere har de bare utvekslet informasjon om hvordan man kan få tatt en telefon dit.

Kvinner fra Tuva har også begynt å samle inn penger til å kjøpe mat og annet utstyr til soldatene sine etter å ha mottatt informasjon om kroniske mangler, fortalte Vasily. Han la til at han har hørt om tilfeller der de lokale beboerne samler inn penger for å sende radiosendere og droner over til deres nærmeste i Ukraina.

INVASJON: Russiske soldater i byen Kherson i Ukraina 7. mars.
INVASJON: Russiske soldater i byen Kherson i Ukraina 7. mars.

— Vi er i kontakt med den 55. motoriserte infanteribrigaden, sier Vasily.

— Der har 29 menn levert inn en nektelse på å bli sendt til Ukraina. De har ennå ikke blitt løslatt fra hæren, men har blitt sendt for å jobbe i en begravelsesavdeling, men de fleste har returnert til Tuva. De fortalte oss at av de rundt 100 mennene som ble sendt tilbake til frontlinjen forrige uke, er 10 blitt drept og 20 blitt skadet.

Les også: Ekspert: Russisk terrorbombing får motsatt effekt av hva Putin ønsker

Fattige regioner

Helt siden de tidlige dagene av Russlands invasjon har analytikere og aktivister poengtert at fattige, ikke-etniske russiske regioner som Tuva og Burjatia, inkludert nordlige republikker i Kaukasus, som Nord-Ossetia og Dagestan, har lidd uforholdsmessig store dødstall per innbygger. Selv om russiske myndigheter ikke har publisert noen omfattende tall på dødsfall har RFE/RL dokumentert 159 militære dødsfall fra Burjatia. Mer enn 100 er offisielt blitt anerkjent i Tuva.

Ifølge en analyse av den amerikanske statsviteren Adam Lenton, var Nord-Ossetia, Burjatia, Tuva, Dagestan, Ingusjetia og Tsjukotka blant de ni regionene i Russland med flest militære dødsfall per 100.000 innbyggere i april.

Unge menn fra slike områder ser ofte på militære kontrakter som eneste utvei fra fattigdom. Gjennomsnittlig inntekt i Tuva er 10.000-15.000 rubler (1700 - 2600 norske kroner) i måneden.

Antallet russiske soldater som er drept i Ukraina på over fire måneder er ukjent.

Ukrainske myndigheter mener at mer enn 35.000 russiske soldater er drept, mens det russiske forsvarsdepartementet mente at det kun var 1351 av deres personell da de sist kommenterte temaet i mars.

Les også: Lodgaard:– Forteller noe om atomvåpnenes nytteverdi

Erstattet

Ailana fortalte at da sønnen hennes returnerte hjem til Tuva, ble han erstattet av en annen soldat fra Tuva.

— Han ankom uten ammunisjon til riflen hans, fortalte hun til RFE/RL.

— Sønnen min så på han i sjokk og sa, «Hvor tror du at du er? Dette er en krig». Den nye soldaten sto bare og blunket og stirret.

Ailana fortalte at sønnen hennes ga bort hjelmen sin, den skuddsikre vesten og resten av ammunisjonen sin til den nye soldaten.

Oversatt fra engelsk av Nora Storfjell Olderskog. Opphavsrett ©2022 RFE/RL, Inc. Republisert med tillatelse fra Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Powered by Labrador CMS