Nyheter

MISHANDLES: Skjermdump fra videoen der en russisk soldat må ned på knær foran militsene fra Folkerepublikken Donetsk.
MISHANDLES: Skjermdump fra videoen der en russisk soldat må ned på knær foran militsene fra Folkerepublikken Donetsk.

Video skal vise mishandling av russiske soldater med minoritetsbakgrunn

– Videoen viser et typisk treffpunkt mellom det formelle militæret og uformelle paramilitære grupper, sier Russland-kjenner, Inna Sangadzhieva til Forsvarets forum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Første del av denne artikkelen ble opprinnelig publisert i nettavisen Meduza.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Soldatene skal ha blitt mobilisert fra Tuva-regionen sør i Sibir og deretter utstasjonert i Donetsk-regionen etter at de ble mobilisert. Der skal mishandlingen skal ha funnet sted, skriver den russiske nettavisen Meduza.

Videoen er tatt opp på urfolkspråket tuvinsk, og siden oversatt til russisk og publisert av nyhetskanalen «Asian of Russia Telegram channel».

Videoopptaket viser en gruppe menn i skogen, iført masker og kamuflasje. En stemme bak kameraet forklarer at gruppen ble mobilisert 29. september 2022, og at de tilsynelatende i tre måneder trente i Russlands tredje største by, Novosibirsk, men at de ikke fikk noen form for trening rettet mot det å kjempe ved fronten.

Blir banket opp

Den 29. desember ble gruppen flyttet til Donetsk, der noen av mennene ble sendt rett til frontlinjen. Etter at flere fra gruppen ble såret, viste det seg at de formelt sett ikke var innrullert i noen russisk militær-formasjon og at de var uten ledelse og kommandostruktur.

Den 4. februar dukket militssoldater fra Folkerepublikken Donetsk opp. De skal ha skremt de mobiliserte soldatene fra Tuva ved å skyte med maskingevær i luften og sagt til dem at de nå var en del av deres hær. Offiserer fra militærpolitiet kom senere til stedet og banket opp soldatene fra Tuva, ifølge en talsmann i videoen.

Flere videoer

Nyhetskanalen «Asian of Russia Telegram channel» delte også mobilbilder av at bevæpnede personer tvang en mann i kamuflasje ned på knærne.

Det russiske nettstedet Taiga.Info melder at de mottok en annen video, som viser tjenestemennene bli slått av medlemmer fra militsen.

En av militssoldatene med kallenavnet «Batya», beskriver at det minner om de utenomrettslige drapene på russiske soldater i 2014-2015. Han forteller at generalen som har sendt ham til minoritets-soldatenes enhet, ba ham om å ikke drepe dem fordi «de er i slekt med Sergei Shoigu», Russlands forsvarsminister, som selv er etnisk-tuviansk.

Reaksjoner

Den tuvianske guvernøren, Vladislav Khovalyg har lovet å snakke med forsvarsdepartementet i Russland om de mobiliserte soldatene og deres situasjon i Donetsk-regionen. Khovalyg har også bedt om at milits-gruppens handlinger skal etterforskes. I tillegg har en gruppe offisielle representanter fra Tyvan blitt sendt til Donetsk-regionen for å undersøke hva som har skjedd med deres borgere.

– Hele landet mobiliserte fedre, ektemenn og sønner for å forsvare fedrelandet og oppfylle målene for militæroperasjonen, sa Khovalyg, og la til:

– Dette er en sjokkerende sak som vanærer forholdene til de det gjelder.

Et typisk treffpunkt

Inna Sangadzhieva er avdelingssjef for Europa og Sentral-Asia ved Helsingforskomiteen. Hun er selv vokst opp i den russiske republikken Kalmykia og er utdannet lingvist.
Sangadzhieva reagerer på videoen, men sier til Forsvarets forum at hun ikke er overrasket.

– Dette er ikke noe nytt. Videoen viser et typisk treffpunkt mellom det formelle militæret og uformelle, paramilitære grupper. Soldatene blir brukt som kanonføde, sier hun.

Sangadzhieva mener at videoen synliggjør flere dimensjoner og konfliktlinjer som foregår innad i Russland.

KONFLIKTER I KRIGEN: Inna Sangadzhieva er ikke overrasket over innholdet i vidoen, og påpeker at dette viser tydelig konflikter innad i krigen. Hun er avdelingssjef for Europa og Sentral Asia ved Helsingforskomiteen.
KONFLIKTER I KRIGEN: Inna Sangadzhieva er ikke overrasket over innholdet i vidoen, og påpeker at dette viser tydelig konflikter innad i krigen. Hun er avdelingssjef for Europa og Sentral Asia ved Helsingforskomiteen.

– Hendelser som dette viser hvor kaotisk og uoversiktlig situasjonen egentlig er, selv for russiske borgere. I videoen hører vi minoritetene bruke sitt eget språk, når de ber om hjelp, som et forsvar fra de som liksom skulle være deres egne. Det russiske regimet styrer over folket de bryr seg lite om. De forstår dem ikke; og russere kjenner heller ikke til hverandre. Så midt i krigen, blir identiteten veldig synlig og hvor man kommer fra blir enda viktigere, forteller Sangadzhieva.

Hun tror at dersom disse konfliktene blir enda mer synlige, vil identitetskampen fremmes enda mer. For til sist handler det om gjensidig respekt for hverandre.

Ikke deres krig

I Russland er det totalt 160 etniske minoriteter, hvorav 47 av dem er urbefolkning.

– Dette handler både om nasjonalisme, rasisme og diskriminering. Med rot i «senter – periferi» konflikter som har vært der i mange år. Mange minoriteter føler ikke at dette er deres krig, at de kjemper i en krig for et Russland som ikke er deres - og det kan potensielt skape en uro, sier hun.

– Det åpner opp for sår som har vært der fra før, avslutter hun.

Meduza er en anerkjent, uavhengig russisk nettavis, stiftet av journalister som måtte rømme Russland etter annekteringen av Krim i 2014. Meduza publiserer på russisk og engelsk og dekker krigen i Ukraina tett. Meduza fikk Fritt Ords pris for 2022. Forsvarets forum har tillatelse til å republisere Meduzas artikler på norsk.

Teksten er oversatt av Stephan Pettersen og Kjersti Binh Hegna.

Powered by Labrador CMS