Debatt:

Norske soldater har blitt sendt til konfliktområder de fleste år siden 1945, skriver Per Leines Lausund. Her ser vi norske styrker i Kosovo.

– Historieløst om veteraners innsats

Norske krigsmenn og -kvinner har deltatt i svært mange krevende og voldelige konflikter siden 2. verdenskrig tok slutt, skriver Per Leines Lausund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg finner det betryggende at tidligere forsvarsminister Eldbjørg Løwer uttrykker at hun følte ansvaret da hun sendte norske krigsmenn og -kvinner til Kosovo.

Jeg lar meg imidlertid ikke imponere av det som i beste fall er en utrolig historieløshet:

Norske soldater har blitt sendt til konfliktområder de fleste år siden 1945.

Selv om de fleste operasjonene har vært såkalte fredsbevarende, har det ikke vært en utpreget fred å bevare.

De aller fleste av kollegene har blitt beskutt og noen ganger måttet besvare ild.

De aller fleste av kollegene har blitt beskutt og noen ganger måttet besvare ild.

I 1991 ble norske styrker for første gang siden 2. verdenskrig satt på krigsfot for å delta i koalisjonsoperasjonene for å frigjøre Kuwait (Gulf-krigen, hvis Løwer og andre husker den), og det var vel ikke fritt for at styrkene i både Mogadishu og UNPROFOR i Bosnia et par år senere følte at fredsbegrepet var noe upresist anvendt.

Krevende konflikter

Norske krigsmenn og -kvinner har deltatt i svært mange krevende og voldelige konflikter siden 2. verdenskrig tok slutt.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Det hverken begynte eller sluttet med Kosovo og forsvarsministerens beslutning om å sende styrker til Kosovo. Det som derimot preget den politikken hun stod for var et fravær av erkjennelse av at når soldater ble sendt ut var det en beordring, ikke noe de fant på selv.

Daværende statsminister, Kjell Magne Bondevik, erkjente først i 2003 at han hadde sendt soldater til krig i Kosovo, en velkommen om enn sen erkjennelse, og et faktum vi i uniform nok var klar over.

Innsatsen må verdsettes

Norske krigsmenn og -kvinner har stilt opp når politikere vil anvende væpnet makt, og de er en gruppe som lever opp til begrepene «Respekt, ansvar og mot».

Måtte politikere fortsette å huske og erkjenne dette, og vite at de som sendes ut skal respekteres og tas vare på, slik også vår nåværende forsvarsminister, som er veteran, viser.

Powered by Labrador CMS