Nyheter:

POLITIKER: Armend Mehaj har tatt veien fra ansatt i Forsvaret i Norge til å bli forsvarsminister i Kosovo.

Dekorert norsk eks-soldat er ny forsvarsminister i Kosovo

Armend Mehaj deltok i fredsbevarende operasjoner som norsk soldat. Nå er han blitt forsvarsminister for Kosovos Che Guevara.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke ba parlamentet i Kosovo sosialdemokraten Albin Kurti danne regjering. Forsvarsministeren hans blir Armend Mehaj, en veteran fra det norske Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg kommer fra diasporaen. Jeg forlot familien og jobbet for å tjene landet, sier Mehaj, ifølge Albanian Post.

Ifølge lokale medier i Kosovo har Mehaj deltatt i flere internasjonale operasjoner, blant annet i hjemlandet Kosovo, Afghanistan og Tsjad.

Mehaj ble offisielt utnevnt til Forsvarsminister i en seremoni forrige tirsdag, opplyser talsperson Ibrahim Shala i Kosovos forsvarsdepartement til NTB.

NORSK MØTE: Armend Mehaj møtte nylig Norges ambassadør til Kosovo Jens Erik Grøndahl.

Mehaj er født i Kosovo i 1981, men har bodd flere år i Norge. Utenriksdepartementet opplyser til NTB at han har dobbelt statsborgerskap, norsk og kosovisk.

Kurti tiltrer som statsminister for andre gang, etter at partiet hans Vetevendosje (Selvbestemmelse) gjorde det bra i parlamentsvalget 14. februar. Han dannet sin første regjering i februar i fjor, men den ble bare sittende noen måneder.

Les også: – Kosovo-oppdraget var et veiskille for Forsvaret

Kurti startet sin politiske karriere som politisk aktivist i Jugoslavia på 1990-tallet. I 1999 ble han arrestert og dømt til 15 år i fengsel, for å ha demonstrert mot Slobodan Milošević. Han satt to år bak murene før han slapp fri.

Kurti blir ofte omtalt som Kosovos Che Guevara, selv om han er mer moderat politisk enn den revolusjonære argentineren han er oppkalt etter. Kurti har den nordiske sosialdemokratiske modellen som forbilde.

SOSIALDEMOKRAT: Albin Kurti (i midten) under et valgkamparrangement i Pristina 12. februar. Den ferske statsministeren i Kosovo har nordiske sosialdemokratier som forbilder.

– Vi blir bare servert en amerikanisert variant av kapitalismen, men det finnes jo ikke bare en type kapitalisme. Det går an å gjøre både som i Kontinental-Europa, som i Japan – eller som i Norden, slik jeg foretrekker, har han sagt i et intervju med Agenda magasin.

I forsvarsminister Mehaj vil Kurti få en dekorert soldat som sjef for Kosovos væpnede styrker. I november 2012 ble Mehaj, som norsk soldat, dekorert av det albanske Forsvaret med en medalje, ifølge nettavisen Reporteri.net.

Powered by Labrador CMS