Nyheter

TILTALT: Salih Mustafa venter på at rettssaken mot ham i Spesialdomstolen for Kosovo i Haag skal begynne. Han er tiltalt for blant annet tortur og drap.

Første straffesak etter Kosovo-krigen startet i Haag

Over 20 år etter Kosovo-krigen har den første straffesaken mot påståtte krigsforbrytelser begynt ved Spesialdomstolen for Kosovo i Haag i Nederland.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere sjef for den kosovoalbanske militsen Kosovos frigjøringshær (UCK), Salih Mustafa, var den første tiltalte som ble stilt for retten i Haag onsdag, hvor han sto anklaget for blant annet tortur og drap på fanger i april 1999.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg er ikke skyldig i noen av anklagene brakt mot meg av dette Gestapo-kontoret, sa den tiltalte da rettssaken startet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han skal ifølge påtalemyndigheten ha ledet en hemmelig tjeneste i den kosovoalbanske militsen, og ved en fangeleir nær Pristina skal han og hans underordnede ha torturert minst seks sivile våren 1999.

Les også: Norsk eks-soldat er forsvarsminister i Kosovo

Alle ofrene var kosovoalbanere som ble ansett som kollaboratører av UCK, og en av dem døde av volden, ifølge domstolen. Mustafa selv nekter straffskyld.

I Kosovo-krigen fra 1998 til 1999 kjempet UCK mot serbiske styrker for å få uavhengighet for Kosovo, som hovedsakelig er bebodd av kosovoalbanere.

Også tidligere president i Kosovo, Hashim Thaci, som trakk seg fra stillingen i november 2020, skal stilles for retten i Haag tiltalt for krigsforbrytelser.

Powered by Labrador CMS