Nyheter:

INNDRATT: Vernepliktige på Haakonsvern har fått inndratt helgepermen som et tiltak for å redusere smitte, opplyser Sjøforsvaret.

– Å ikke ha noe å se fram til er tungt

Alle vernepliktige på Haakonsvern har fått helgepermen inndratt, opplyser Sjøforsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– De vernepliktige begynner å bli vandt med situasjonen og de viser også forståelse for det. Likevel er det tungt å ikke ha noe å se fram til. Nå håper de at de heller får muligheten til å reise hjem for en lengre periode i påsken, sier hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret Gesine Stoltenberg Graham til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Landlovsnekt»

Beslutningen om å inndra helgepermisjonen i henhold til en såkalt «Landlovsnekt» ble kjent for de vernepliktige tidligere i uken, opplyser talsperson i Sjøforsvaret Michel Christian Hayes. Han forteller at det gjelder i perioden 19.-22. mars. Det innebærer at vernepliktige om bord fartøy må bli om bord – også når fartøyene ligger til kai. Det innebærer også at alle de rundt 350 vernepliktige på Haakonsvern må bli i leir.

– Det er et av flere tiltak som har til hensikt å begrense smitte, sier Hayes som har forståelse for at situasjonen er vanskelig for de vernepliktige som lever under et strengere regime enn ansatte i Forsvaret.

Gesine Stoltenberg Graham er hovedtillitsvalgt i Sjøforsvaret for Tillitsvalgtordningen for Forsvaret.

– Landlovsnekten gjelder ikke ansatte i Forsvaret. Det har vi ingen hjemmel til å innføre.

Frustrasjon blant vernepliktige

Overfor Forsvarets forum forteller Gesine Stoltenberg Graham at det er økende frustrasjon blant de vernepliktige og at de mange strenge korona-bestemmelsene tærer på.

– Jeg opplever at flere vernepliktige gir utrykk for at det oppleves som urettferdig at det ulike regler som gjelder for dem og ansatte i Forsvaret. Jeg har også opplevd at flere har henvendt seg til meg – rett og slett fordi de har hatt et behov for å prate, sier Graham.

Nå understreker hun at det et stort behov for velferdstiltak for de vernepliktige som opplever å få redusert sin bevegelsesfrihet.

– Bare det å bli tatt med ut på en tur ut av leir, handle i butikken – kall det gjerne å bli «luftet» av befal – det er viktig tiltak, sier hun.

Powered by Labrador CMS