Nyheter

HABILITETSBRUDD: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer fredag brudd på habilitetsregler ved aksjekjøp i Kongsberg Gruppen.

Borten Moe innrømmer å ha brutt habilitetsregler ved aksjekjøp i Kongsberg Gruppen

Økokrim vil undersøke Ola Borten Moes aksjehandler, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

Publisert

Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer at han brøt regjeringens habilitetsregler ved et aksjekjøp i Kongsberg Gruppen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge E24 opplyser statsråden og Sp-nestlederen også å ha brutt regjeringens retningslinjer for aksjehandel.

– Det er en alvorlig sak, det er en pinlig sak, og det er en sak som gjør at det kommer til å settes spørsmålstegn ved min integritet spesielt, og helt sikkert regjeringen sin, sier Borten Moe i et intervju.

Deltok på Nammo-møte

Han opplyser at han brøt regjeringens habilitetsregelverk da han i januar deltok på et regjeringsmøte om en milliardkontrakt til ammunisjonsprodusenten Nammo. Ifølge E24 kjøpte Borten Moe aksjer for over 400.000 kroner i våpen- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen.

Sistnevnte eier indirekte 25 prosent av Nammo via våpenleverandøren Patria.

– Vi kommer til å undersøke denne saken nærmere for å se om det er grunnlag for å åpne en etterforskning. Innsidehandel er en aktuell bestemmelse å se nærmere på, sier Pål Lønseth til E24.

Orienterte Vedum

– Dette er en alvorlig og pinlig sak. I retrospekt er habilitetsreglementet ikke så vanskelig å forstå, men det er alltid lettere med etterklokskap. Hvordan det var mulig, er vanskelig å svare på, sier Borten Moe selv til NTB.

Forsknings- og høyere utdanningsministeren sier han forsto at han hadde brutt habilitetsreglementet da saken kom på bordet tidligere denne uka.

– Det var vel tirsdag jeg forsto det, sier han. Jeg har vært i kontakt Statsministerens kontor, som er orientert, men foreløpig har jeg ikke snakket med Støre personlig, sier Borten Moe.

Borten Moe har snakket med partileder Trygve Slagsvold Vedum om saken, men ønsker ikke å si noe om hvordan Vedum reagerte da han ble orientert.

– Jeg ønsker å fortsette som statsråd, men om jeg har tillit til dette, er opp til andre, sier Borten Moe.

Powered by Labrador CMS