Nyheter

KONGELIG SALUTT: Bildet er fra saluttering for prinssese Ingrid Alexandra i januar i år.

Derfor høres salutter i dag

Det kan komme til å skvulpe litt ekstra i lunsjkaffekoppen i dag. Klokken 12 salutteres det fra festninger og saluttstasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er nemlig kronprins Haakons 49-årsdag onsdag. Dermed avfyres 21 skudd, slik det gjøres når kongeparet og tronarvinger har fødselsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Haakon er først i arverekken til den norske tronen. Kronprinsen har rang av general i Hæren, admiral i Sjøforsvaret og general i Luftforsvaret, og avsluttet sin utdannelse i Marinen ved Sjøkrigsskolen i Bergen i 1995.

Da prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år i januar, fikk hun en kanongave av forsvarssjefen, med 21-skuddssaluttering.

Saluttstasjoner i Norge

  • Forsvaret har etablert kommandantskap ved sju festninger. Disse er også saluttstasjoner: Akershus, Bergenhus, Vardøhus, Kristiansten, Fredriksten, Kongsvinger og Oscarsborg.
  • I tillegg er det to saluttstasjoner etablert på Setermoen og på Haakonsvern. Dette for å ivareta salutt-tradisjonen i berørte forsvarsgrener.
  • Det er også videreført et saluttbatteri på Skansen i Bergen som kun avgir salutt 17. mai.

Kilde: Forsvarets kommandantskap

Det har tidligere i år vært diskutert om Forsvaret skal trappe ned på bruk av salutt, i forbindelse med kronprinsesse Mette-Marits bursdag, 19. august.

Årsaken var at andre nordiske land og Storbritannia bare avgir salutt for majestetene og tronfølgeren. Det ble likevel besluttet å forsette ordningen.

I UNIFORM: Kronprins Haakon inspiserte Hans Majestet Kongens Garde på Huseby leir i juni.
Powered by Labrador CMS