Nyheter:

– Kjell Grandhagen var en av våre mest markante og respekterte ledere

Den tidligere etterretningssjefen beskrives som en person som satte dype spor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er med sorg jeg har mottatt budskapet om at Kjell Grandhagen har gått bort. Mine tanker går til hans familie og nære venner, skriver forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Forsvarets forum.   

– Kjell Grandhagen var en av våre mest markante og respekterte ledere.  Jeg vil spesielt fremheve evnen han hadde til å balansere åpenhet med behovet for å skjerme sensitiv informasjon. Med Kjell Grandhagens bortgang har vi mistet en av våre mest respekterte samfunnsdebattanter og en tydelig stemme for viktigheten av å ha et troverdig forsvar.


– En glimrende jobb

Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen møtte Kjell Grandhagen første gang da han var sjef for Hærens styrker. 

– Han var en veldig tydelig leder, sier hun. 

– Han var svært glad i soldatene sine. Jeg husker besøkene i Nord-Norge som både imponerende og engasjerende. 

Siden jobbet de sammen i Forsvarsdepartementet. 

– Han var en veldig klok rådgiver. 

– Det fikk han også vist som sjef for Etterretningstjenesten. Han klarte – gjennom sin posisjon – å gjøre tjenesten mer utadrettet. Det var en klok avgjørelse. Han viste åpenhet gjennom alt det var mulig å vise åpenhet med. Det var veldig tillitsvekkende, og han gjorde en glimrende jobb som etterretningssjef. 

Hun beskriver bortgangen som svært trist. 

– Kjell var svært glad i livet og ble tatt fra oss så altfor tidlig. Han var en person som satte dype spor. 


Også William Nygaard, forlegger og tidligere leder av ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, roser Grandhagen for den jobben han gjorde som etterretningssjef. 

– Jeg hadde inntrykk av ham som en veldig ryddig sjef. Samtidig som han jobbet med det hemmelige, hadde han en forståelse for behovet for ytringsfrihet, sier han.

– Et stort hjerte

– Kjell var en fremragende offiser med et stort hjerte. Han hadde stor omsorg for sine undergitte befal og soldater, og han var en familiekjær mann med stor omtanke og omsorg, sier tidligere forsvarssjef Harald Sunde. 

Han sier Grandhagen dessuten var en meget reflektert og tenkende mann.

– Forsvaret har tapt en god kollega, Kjell var en uredd person som engasjerte seg for forsvarssaken. Samfunnet har mistet en intellektuell og god samfunnsdebattant, sier Sunde.

Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.
Tidligere leder av Norsk PEN William Nygaard.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

– Høyt verdsatt

– Generalløytnant Kjell Grandhagen var høyt respektert og verdsatt både i og utenfor Forsvaret. Han har hatt mange sentrale roller i Forsvaret, og han satte tydelige spor etter seg i de rollene han hadde, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

– Ikke minst vil han bli husket som sjef for Etterretningstjenesten der han sterkt bidro til å skape større åpenhet og samfunnskontakt. Det er under en måned siden Kjell Grandhagen, i rollen som mentor for Roseslottet 2020, talte til et pressekorps, sier Bakke-Jensen og viser til kunstinstallasjonen som skal markere at det er 75 år siden frigjøringen av Norge.


Sovnet stille inn

Fredag la familien til Kjell Grandhagen ut denne meldingen på Facebook-siden hans: 

«Kjære alle sammen. Det er med sorg vi må meddele for dere at Kjell Grandhagen er død. Han sovnet stille inn på Akershus universitetssykehus klokken 02:35 natt til fredag 3. mai. Hans utgang av livet var på mange måter en refleksjon av livet forøvrig, og den siste uken var preget av godt humør, humor og lun omtanke for folk rundt seg og familien. Tre dager før han døde underholdt han med pianospilling på avdelingen, og påfølgende dag startet dagen med å sjekke været på hytta i Indre Troms før han gjorde en siste arbeidsøkt for DNB. Etter et illebefinnende onsdag kveld fikk han medisinsk hjelp til å sove til det siste. Når tiden kom for å dø forlot han oss raskt og uten smerter.»


Powered by Labrador CMS