Nyheter
KINA: Kjøretøy med ballistiske missiler vises fram under en parade i Beijing. Når Nato utarbeider sitt nye strategiske konsept blir Kina trolig ikke definert som en motstander, til tross for bekymring knyttet til landets økende militærmakt.
Foto: Mark Schiefelbein/Ap
Kina blir trolig ikke definert som en motstander i Natos nye strategiske konsept
Neste år skal Nato oppdatere sitt strategiske konsept. Kina befinner utenfor alliansens interessesfære og vil trolig ikke bli stemplet som en motstander, i følge lederen for Natos militærkomité.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Jeg vil si at det er usannsynlig for øyeblikket at Kina endrer seg fra en «utfordring» til en «motstander» i det strategiske konseptet, sier Admiral Rob Bauer som er leder for Natos militærkomité.
Grunnen er at Kina er ikke fysisk tilstøtende det euro-atlantiske området, som er det geografisk avgrensede området som definerer Nato-alliansen, skriver nettstedet Defence News.
Bauer uttrykker likevel bekymring for Kinas økende militære makt, samt utviklingen i rom- og cyberdomenet. Admiralen nevner spesifikt den kinesiske testen av et hypersonisk missil i august, som han kaller en oppvekker for Nato.
– Fordi vi i lang tid antok at vi (Nato red.anm.) var strategisk og teknologisk mer avanserte enn noen andre. Nå ser vi ting som er bekymrende, sier Bauer.
Nato jobber med å oppdatere sitt strategiske konsept fra 2010. Den gang ble ikke Kina engang nevnt i konseptet og Russland ble omtalt som en strategisk samarbeidspartner.
I juni neste år skal Natos nye strategiske konsept lanseres i Madrid.