Nyheter

CCTV: Missiler ble skutt over Taiwan etter besøket til den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi, melder kinesiske medier. Bildet er tatt på et uspesifisert sted i Kina torsdag, og publisert av statskringkasteren CCTV.
CCTV: Missiler ble skutt over Taiwan etter besøket til den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi, melder kinesiske medier. Bildet er tatt på et uspesifisert sted i Kina torsdag, og publisert av statskringkasteren CCTV.

Kinesiske medier: Raketter skutt over Taiwan

Samtidig hevder Taiwan at kinesiske kampfly og marinefartøyer krysset en uoffisiell delelinje i Taiwanstredet fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kinesiske missiler er blitt skutt over Taiwan under Kinas militærøvelser ved øya, melder kinesiske medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Meng Xiangqing, professor ved Kinas militærtilknyttede National Defense University, sier til statskringkasteren CCTV at det er første gang det er avfyrt testmissiler over Taiwan.

Les også: Kina sjøsatte hangarskip

Også forsvarsdepartementet i Japan opplyser at kinesiske raketter antas å ha fløyet over Taiwan. Dette gjelder fire av ni missiler som japanerne har registrert.

Amerikansk besøk

Kina startet de omfattende øvelsene torsdag, etter at den amerikanske toppolitikeren Nancy Pelosi hadde besøkt Taiwan.

Kinesiske myndigheter oppfatter besøket som en provokasjon og igangsatte militærøvelsene som et svar. Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at flere enn hundre militære fly så langt er brukt under øvelsene.

De skal etter planen vare fram til søndag. Både USA, Japan, EU og myndighetene på Taiwan har reagert sterkt på de store militærøvelsene.

Betydelig opptrapping

USAs utenriksminister Antony Blinken kaller Kinas store militærøvelser rundt Taiwan for en overreaksjon og en betydelig opptrapping.

Blinken, som er i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh i forbindelse med et toppmøte, kom med uttalelsen fredag.

– Kina har valgt å overreagere og bruke speaker Pelosis besøk som en unnskyldning for å øke provoserende militær aktivitet i og rundt Taiwanstredet, sier Blinken.

Han kaller også avfyringen av raketter inn i Japans økonomiske sone for «en farlig handling».

Krysset linje

Kinesiske kampfly og marinefartøyer krysset fredag en uoffisiell delelinje i Taiwanstredet, ifølge taiwanske myndigheter.

Dette skjedde i forbindelse med de store kinesiske militærøvelsene i farvannene rundt øya. Forsvarsdepartementet på Taiwan kaller hendelsen svært provoserende.

Les også: CIA-sjefen: Ukraina har fått Kina til å tenke nytt om en mulig Taiwan-invasjon

Den såkalte median-linjen går langs midten av Taiwanstredet og ble tidligere ansett som en uoffisiell grense mellom Kina og Taiwan.

I 2020 erklærte Kina at den uoffisielle grensen ikke lenger eksisterte, og etter dette har linjen oftere blitt krysset av kinesiske fly og skip.

Powered by Labrador CMS