Julekalender 2021:

AUKRUST: – I Mannskapsavisa og Forsvarets forum hadde jeg mitt eneste faste arbeid gjennom livet, sa Kjell Aukrust.

Luke 2: Tegneren fra skiløperbygda

Strekene til Aukrust blir et kjærkomment pusterom i et ellers ofte grått og traust nyhetsbilde i soldatavisa.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Redaktør Odd Hjorth-Sørensen må ha vært forutseende. Verken før eller senere har ansettelse av en medarbeider nådd forsiden, slik som vi ser av Mannskapsavisa 7. juni i 1946.

Varemerke

Kjemien mellom en sportsgal redaktør fra Hamar og 26-årige Kjell Aukrust må ha vært utmerket fra dag én.

Vernepliktig tegner Aukrust blir soldatavisas aller sterkeste varemerke. Det som skulle være noen måneders militærtjeneste blir til en livslang relasjon.

Aukrusts fantasifulle streker og påfunn publiseres i utallige utgaver i nesten 50 år. I tillegg har det vært store doser med repriser i årene som fulgte etter at han avsluttet i 1994.

Fortsatte etter militærtjenesten

– Her hadde jeg mitt eneste faste arbeid gjennom livet, gjentar Kjell i en rekke intervjuer om sitt virke i Mannskapsavisa og Forsvarets forum. Slik forteller Aukrust om det han opplevde etter å ha banket på døra til redaktøren i Storgaten 33 i Oslo:

– Hvor kommer du fra? Spør Hjorth-Sørensen.

– Fra Alvdal, svarer jeg.

– Skiløperbygda, da, fortsetter han.

– Ja, sier jeg.

– Du er ansatt, konkluderer sjefen.

Kjell Aukrust har snart tegninger på førstesidene i nesten hver eneste utgave. Han sier ja til å fortsette etter avsluttet militærtjeneste. Strekene til Aukrust blir et kjærkomment pusterom i et ellers ofte grått og traust nyhetsbilde i soldatavisa.

Redaksjonen elsker Aukrust, og Aukrust elsker Mannskapsavisa.

Powered by Labrador CMS