Nyheter

BEIJING: Joe Biden og Xi Jinping i 2013, da Biden var visepresident i USA.

Første samtale mellom Biden og Xi på sju måneder

President Joe Biden snakket med Kinas Xi Jinping torsdag. Bakteppet er en voksende frustrasjon på amerikansk side om framgangen i samtalene mellom landene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge nyhetsbyrået AP har samtalene på rådgivernivå mellom USA og Kina stort sett vært ufruktbare i starten av Bidens presidentskap, noe som har skapt frustrasjon i Washington.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det var Biden som tok initiativ til den andre samtalen med Xi Jinping. Den kommer på et tidspunkt der det ikke er mangel på konflikter mellom det to stormaktene, som hackerangrep fra Kina, Beijings håndtering av koronapandemien og det som omtales av Det hvite hus som «tvangsmessig og urettferdig» handelspraksis fra kinesisk hold.

Vil unngå konflikt

Målet med samtalen var fra amerikansk side ikke å fokusere på disse stridstemaene, men heller diskutere veien videre etter at forholdet fikk en trøblete start da Biden tok over som president i januar.

Biden la i samtalen vekt på å sikre at konkurransen mellom landene ikke fører til en «utilsiktet konflikt» i framtiden, sier Det hvite hus i en uttalelse.

– De to lederne hadde en bred og strategisk samtale, der de diskuterte områder der våre interesser sammenfaller og områder der våre interesser, verdier og perspektiver avviker, heter det i uttalelsen.

USA håper landene kan jobbe sammen på områder som klimaendring og for å unngå en atomkrise på den koreanske halvøy.

Kina sier forholdet er viktig

Kina har imidlertid slått tilbake mot amerikansk press og i økende grad antydet at landet kan forbli lite samarbeidsvillig inntil Biden toner ned kritikken av det Kina anser som interne anliggender.

President Xi Jinping hadde en åpen og dyptgående samtale med motparten Biden, melder det statlige kinesiske kringkastingsselskapet CCTV, som siterer Xi på at USAs politikk har ført til store vansker.

Det er avgjørende at forholdet kommer tilbake på rett spor, mener den kinesiske presidenten.

– Det er avgjørende for framtiden og verdens skjebne, sier Xi ifølge CCTV.

Powered by Labrador CMS