Nyheter

ARVTAKER: Tirsdag ble det offisielt at Ungarns statsminister Viktor Orban har gitt sitt ja til Nederlands statsminister Mark Rutte som Stoltenbergs etterfølger. Her er de to fotografert i The Hague i Nederland, juni i fjor.

Ny Nato-sjef på trappene

Alt taler for at den nederlandske statsministeren Mark Rutte overtar som Natos generalsekretær etter Jens Stoltenberg. 

Publisert

Den nederlandske kringkasteren NOS melder tirsdag kveld at Romanias president Klaus Iohannis, som fortsatt er kandidat til jobben, kommer til å trekke sitt kandidatur innen kort tid, og at Rutte dermed blir Stoltenbergs arvtaker.

Ungarns statsminister Viktor Orban ga tidligere tirsdag sitt ja til Rutte som ny Nato-sjef. Ungarn var lenge en av to land som var imot valget av Rutte, men har nå i likhet med Tyrkia snudd.

Dermed taler alt for at det blir Nederlands avtroppende statsminister som overtar roret i Nato når Jens Stoltenberg går av 1. oktober.

Nederlandske medier skriver at Orban skal ha lagt fra seg motviljen etter at han møtte Rutte på sidelinjen under det uformelle EU-toppmøtet i Brussel mandag.

Der skal Rutte ha lovet å fortsette i Stoltenbergs spor. Stoltenberg garanterte nylig at Ungarn ikke skal behøve å bidra til Natos langsiktige forpliktelse om våpenstøtte til Ukraina.

– I lys av det løftet er Ungarn klar til å støtte Rutte, skriver Orban på X.

Også Tyrkia var lenge skeptiske til Rutte som ny Nato-sjef, men landet la ned motstanden sin i april etter at Rutte reiste til Tyrkia for å snakke med president Recep Tayyip Erdogan.

Et vedtak om ny generalsekretær må være enstemmig.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS