Nyheter

IKKE TROVERDIG: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ingen tro på det russiske fredsforslaget.

Nekter å trekke Nato-søknaden for fred

President Vladimir Putins nye fredsforslag er et ultimatum som ikke er til å stole på, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Publisert

Kort oppsummert:

  • Putin foreslår at Ukraina gir fra seg fire okkuperte regioner og dropper Nato-medlemskap for fredssamtaler.
  • Internasjonale ledere som Zelenskyj og Stoltenberg avviser forslaget som et forsøk på ytterligere okkupasjon og mangel på seriøsitet.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Putin sa fredag at han vil avslutte krigen i Ukraina om Ukraina overlater fire russisk-okkuperte provinser i Donbas til Russland og trekker tilbake søknaden om Nato-medlemskap.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til den italienske TV-kanalen SkyTG24 sier Zelenskyj at han ikke tror Russland vil stanse sin offensiv selv om kravene blir imøtekommet.

– Dette er et ultimatum som ikke er annerledes enn tidligere budskap derfra, sier Zelenskyj, som er i Italia i forbindelse med toppmøtet i G7.

– Han kommer ikke til å stanse. Det er det samme som Hitler pleide å gjøre. Det er derfor vi ikke kan stole på disse budskapene, sier han med henvisning til Nazi-Tysklands erobringer før annen verdenskrig.

Stoltenberg avviser

Også Nato-sjef Jens Stoltenberg avviser forslaget.

– Dette er ikke et fredsforslag, men et forslag som vil føre til enda mer okkupasjon av ukrainsk jord. Dette demonstrerer at Russlands mål er å kontrollere Ukraina, slo han fast på en pressekonferanse fredag.

TVILSOM: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener at det siste fredsforslaget fra Putin ikke er gjort med gode hensikter. Bildet er tatt 30. mai 2024 fra et møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Dette er ikke lagt fram med gode hensikter, sier Stoltenberg.

«En fornærmelse mot sunn fornuft», mener Mykhajlo Podoljak, en av Zelenskyjs spesialrådgivere. Han mener at forslaget innebærer at Ukraina erkjenner nederlag og oppgir suverenitet, skriver Reuters.

– Ikke seriøst

Spesialrådgiveren mener forslaget ikke er et seriøst forsøk på å bli enige om fred, og at det ikke har noen betydning for eventuelle forhandlinger.

Podoljak sier at det ikke er noen mulighet for å finne kompromisser mellom Putins uttalelse og Ukrainas betingelser for å avslutte krigen Russland startet.

– Det er ikke opp til Ukraina å trekke sine styrker ut av sine områder. Det er Russland som må trekke seg ut av Ukraina, sier Stoltenberg.

Putins forslag

Ifølge det nye forslaget til president Vladimir Putin vil Russland gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire regioner.

Russland vil garantere for sikker tilbaketrekking av ukrainske styrker dersom de forlater fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på, sier Putin.

Russland hevder å ha annektert de ukrainske fylkene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja, til tross for at de ikke har full kontroll over noen av dem.

Powered by Labrador CMS