Nyheter

TESTER: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har foretatt en rekke rakettester siden nyttår.

Sør-Koreas generalstab: Nord-Korea har prøveskutt interkontinental missil

Nord-Korea har prøveskutt tre raketter, blant dem et interkontinental ballistisk missil, ifølge generalstaben i Sør-Korea. USA fordømmer.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre rakettene ble skutt opp tidlig onsdag morgen lokal tid fra Sunan-området nær hovedstaden Pyongyang. Det melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer opplysninger fra generalstaben i Seoul.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De første meldingene gikk ut på at det var én rakett som var blitt skutt opp. Deretter kom det meldinger om to nye rakettoppskytinger. Den første raketten ble registrert av generalstaben i Sør-Korea klokken 6 onsdag morgen lokal tid. Deretter fulgte neste rakett klokken 6.37, og den tredje klokken 6.42.

— Det første ballistiske missilet hadde en rekkevidde på rundt 360 kilometer og en høyde på rundt 540 kilometer, sto det i oppdatert uttalelse fra generalstaben senere onsdag.

– Provoserende

Ifølge Japans forsvarsminister Nobuo Kishi nådde en av rakettene en maksimal høyde på 550 kilometer mens den fløy 300 kilometer. En annen ble av Japan registrert til en høyde på 50 kilometer og rekkevidde på 750 kilometer.

Les også: USA og Sør-Korea vurderer utvidede militærøvelser

Rakettene falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone.

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea fra å teste ballistiske missiler, som kan utstyres med atomstridshoder.

Kishi kaller oppskytingene «en provoserende og fullstendig utillatelig provokasjon».

Biden-besøk

Rakettesten fant sted idet USAs president Joe Biden hadde avsluttet et besøk i Sør-Korea og Japan. Han dro hjem til USA fra Japan tirsdag. I forkant av reisen hadde Det hvite hus uttalt at USA var forberedt på at Pyongyang kunne utføre rakettester i tiden rundt Bidens besøk.

Les også: Biden med kort budskap til Kim Jong-un: – Hallo

I forkant av Bidens reise til Asia ble det også spekulert i om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

Nord-Korea har siden nyttår gjenopptatt testing av militære raketter som ble stanset da USAs tidligere president Donald Trump forsøkte seg på samtaler med Kim Jong-un.

USA fordømmer

USA ber Pyongyang velge dialog fremfor raketter.

— USA fordømmer Nord-Koreas oppskyting av flere ballistiske missiler, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Washington.

— Vi oppfordrer Nord-Korea til å avstå fra ytterligere provokasjoner og i stedet bli med på dialog, sier han.

Powered by Labrador CMS