Utenriksminister Ine Eriksen Søreide
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Søreide bekymret over tonen mellom Israel og Palestina

Søreide ledet tirsdag et møte i Giverlandsgruppen for Palestina.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere advarte mot israelsk annektering av deler av Vestbredden da utenriksminister Ine Eriksen Søreide tirsdag ledet et møte i Giverlandsgruppen for Palestina.

EUs utenrikssjef Josep Borrell var sammen med Søreide (H) vertskap for AHLC-møtet som foruten en rekke representanter fra giverlandene også omfattet Palestinas statsminister Mohammad Shtayyeh og finansminister Shukri Bishara. Fra Israel deltok utenriksråd Yuval Rotem.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sagt at landet vil følge USAs president Donald Trumps plan for Midtøsten og annektere deler av Vestbredden og i Jordandalen. Til dette har palestinernes president Abbas svart med å løse seg fra alle avtaler med Israel og USA.

Søreide sier etter møtet at det ble uttrykt bekymring over klimaet mellom Israel og Palestina. Flere land advarte mot israelsk annektering av deler av Vestbredden og understreket at en slik handling vil være i strid med folkeretten og vil svekke muligheten for en forhandlet tostatsløsning

– Sentrale givere, inkludert Norge, har i dag uttrykt bekymring over ensidige uttalelser og tiltak som suspensjon av avtaler og anneksjon. Dette kan gjøre det mer utfordrende å løse konflikten, og kan svekke effekten av giverinnsatsen og givernes vilje til å bidra. På AHLC-møtet i dag kom Norge og flere andre givere med en klar oppfordring til partene om å gjenoppta forhandlinger, sier Søreide.

Powered by Labrador CMS