Nyheter

SKADD: Nærmere 400 palestinere ble såret i sammenstøt med israelske sikkerhetsstyrker i okkupert Øst-Jerusalem mandag. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret over rapporter om overdreven maktbruk fra israelske sikkerhetsstyrkers side.

Søreide: Frykter at Jerusalem-uro kommer ut av kontroll

USA sa nei til et norsk utkast til Jerusalem-uttalelse i Sikkerhetsrådet. Norge gir ikke opp, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Norge er en av initiativtakerne til at Sikkerhetsrådet avholdt møte i dag om den svært spente situasjonen i Jerusalem. Det er stor risiko for at situasjonen kan komme ut av kontroll, sier Søreide til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi forsøker nå å samle rådsmedlemmene om en felles uttalelse med krav om å roe ned situasjonen, sier hun.

Etter mandagens hasteinnkalte møte i Sikkerhetsrådet, ble den spente situasjonen ytterligere forverret, konstaterer hun.

Hamas avfyrte en flere raketter mot Israel, som svarte med å bombe mål på Gazastripen. Minst 20 palestinere er ifølge palestinske helsemyndigheter drept, blant dem ni barn.

– Flere titalls raketter er skutt fra Gaza mot Israel og Jerusalem. Dette er fullstendig uakseptabelt. Israel svarer med omfattende militære operasjoner mot de væpnede gruppene i Gaza. Dette er en farlig eskalering, sier Søreide.

– Jeg har innstendig oppfordret politiske, religiøse og andre ledere om å vise ansvar og gjøre alt de kan for å dempe konfliktnivået. Ytterliggående krefter på begge sider har hatt stort spillerom over lang tid, fortsetter hun.

– Tidligere i dag innførte israelske myndigheter flere konfliktdempende tiltak i Jerusalem. Israelske myndigheter har et spesielt ansvar for å sikre rettighetene til troende og for å roe ned situasjonen rundt de hellige stedene. Jeg er samtidig bekymret over rapporter om overdreven maktbruk fra israelske sikkerhetsstyrkers side, sier Søreide.

Powered by Labrador CMS